Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Olje på strendene

Oljen i Mexicogolfen har nådd Mississippi i USA. Turist-strendene er griset til.

Store, klissete klumper med brun olje skylte inn over turist-strendene i Ocean Springs. Hundrevis av mennesker sto og så på. Det var også mye olje på en strand like ved et våtmarks-område som fiskere bruker.

I Louisiana er mange strender og våtmarks-områder hardt rammet av olje-sølet. Også i Florida og Alabama er det kommet olje inn over kysten. I Mississippi har de hittil sluppet unna.
– Dette kan være siste gang jeg kan komme til denne stranda. Og det kunne vært unngått. Det gjør meg rasende, sa James Vogeny. 56-åringen vokste opp i området.

Dyrevernere plukket opp en oljetilsølt pelikan og en død havskilpadde. Tilskuerne var rasende over at ingen gjorde noe for å renske opp.

Myndighetene i delstaten og kystvakten venter på enda mer olje. De sa også at de ikke kunne gjøre noe før folk fra BP kom. Det er BP som eier plattformen Deepwater Horizon. Den eksploderte i Mexico-golfen i april. De er ansvarlig for olje-lekkasjen.
– Vi kan ikke rense opp eller samle opp olje før BP kommer. De har alle våre folk. Vi ville gjerne komme i gang nå. Men BP har alle pengene, sa Earl Etheridge. Han er talsmann for Mississippis miljøvern-myndigheter.

Hittill har olje-katastrofen kostet BP 17 milliarder norske kroner.  Det er med kostnadene til opprydding og oppsamling av olje. Dessuten boring av en annen brønn som skal ta oljen som lekker. Og erstatninger til folk som har fått problemer på grunn av oljen.
Olje-katastrofen har kostet BP 100 dollar dagen siden ulykken skjedde. Det melder nyhetsbyrået Reuters.