Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Orkanen Michael har ødelagt masse

Minst én person er død og masse er ødelagt i Florida i USA. Orkanen Michael er nå nede i kategori 1.

Minst én person er død etter orkanen Michael. Mange ting er ødelagt etter at orkanen raste over delstaten Floridas såkalte Panhandle i USA. Panhandle er den lange armen i delstaten som går vestover langs golfkysten.

En mann som bodde i Gadsden County, er død. Han ble truffet av et tre som falt over hjemmet hans i Greensboro. Det melder sheriffens kontor.

Redningsmannskaper rykket ut til boligen hans. Men strømmaster hadde blåst ned og veier var stengt. Derfor tok det lang tid før de nådde fram.

Michael var en kraftig orkan i kategori 4 da den nådde land i Florida. Det skjedde onsdag ettermiddag lokal tid. Nå har den tatt veien videre inn i delstaten Georgia. Onsdag kveld ble den satt ned til kategori 1.

Etter at orkanen forlot Florida, har folk tatt turen ut i gatene. De sjekker hvor alvorlig skadene er.

Spesielt i Panama City er masse ødelagt. Her ligger det knekte og opprevne trær overalt. Mange av dem har knust hus i nærheten. Vinden har også skrellet av flere hustak. Gateskilt er helt vridde. Det er også store oversvømmelser flere steder. Rundt 400.000 mennesker har mistet strømmen.

Orkanen ble veldig intens på kort tid. Det sier Brad Kieserman i hjelpeorganisasjonen Røde Kors.

Mange tusen ble værende hjemme. Det til tross for at myndighetene anbefalte folk å dra bort. 38 år gamle Loren Beltran er én av dem som ble igjen. Hun var i kjærestens leilighet sammen med sin tre år gamle datter. Da ble de nesten truffet av et tre som falt.

– Vinden hørtes helt forferdelig ut. Det var som brølet til et monster du hører i en skrekkfilm. Først falt et tre, og så gikk det nesten en time. Vi hørte enda en høy lyd. Og så sendte vinden et tre gjennom vinduet på soverommet, sier Beltran. Kun fem minutter tidligere hadde hun vært inne på dette rommet.

Også 29 år gamle Vance Beu var hjemme mens orkanen herjet.

– Helt ærlig, det var kjempeskummelt. Det var veldig mye bråk. Vi trodde vinduene skulle knuses. Vi satte madrasser opp mot innsiden av vinduene, sier han.

Michael var den verste orkanen i Florida på 100 år. Det meldte myndighetene i delstaten på forhånd.

Orkanen bringer med seg kraftige regnbyger videre. De kan føre til livsfarlig stormflo flere steder. Det er blant annet i deler av Alabama, Georgia, North Carolina, South Carolina og deler av Virginia.

I South Carolina er myndighetene mer redd for tornadoer etter orkanen enn flom. Det er fare for tornadoer både i Floridas Panhandle, sørøst i Georgia og i den sørlige delen av South Carolina. Det kan komme når uværet beveger seg nordover land torsdag.