Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overlevde på regnvann i ni dager

Fotballguttene i grotta i Thailand overlevde ni dager på regnvann. De var i god form da de møtte pressen onsdag.

De thailandske fotballguttene og treneren deres møtte pressen onsdag. Det var første gang etter at de ble reddet ut av grotta.

Alle 13 så ut til å være i god form. Guttene og treneren deres forteller at de i ni dager overlevde på regnvann. De hadde ikke noe mat mens de satt fanget i grotta. De sa også at de forsøkte å grave seg ut.

Både guttene og treneren fikk applaus fra salen. De presenterte seg en for en, med navn, kallenavn og posisjonen de spiller på fotballaget.

Da de kom til møtet med pressen, hadde de på seg fotballdrakter. De virket avslappet og glade. De vinket og hilste med håndflatene mot hverandre.

Guttene er både fysisk og mentalt klare for å bli skrevet ut fra sykehuset. Det sier psykologer og leger. De har behandlet guttene på sykehus i rundt en uke.

De fikk raskt en fotball som de sparket rundt før pressekonferansen begynte.

Både fotballguttene og treneren deres ble skrevet ut fra sykehus onsdag. Det var en dag tidligere enn planlagt. Thailandske myndigheter håper at guttene slipper å bli plaget av pressefolk framover. De vil at guttene skal få fred til å vende tilbake til en normal hverdag. Derfor arrangerte de møtet med pressen.

Direktøren for sykehuset de har blitt behandlet på, var med. Det var også leger og psykologer som behandlet dem. En psykiater har vurdert og godkjent spørsmålene som stilles. Det skal hindre at guttene får spørsmål som gjør dem stresset.

Guttene fortalte hvordan de reagerte da britiske dykkere fant dem. Det skjedde etter at de hadde vært ti dager i grotta. Guttene var flere kilometer inne i den oversvømte grotta.

– Det var et mirakel. Jeg ble sjokkert, sa 14 år gamle Adul Sam-on.

Han sa at dykkerne ga dem det første håpet om å bli reddet.

Guttene sa at en av dem måtte oversette engelsken til de andre. De fortalte dykkerne at de var sultne.

Guttene er mellom 11 år og 16 år gamle. De ble meldt savnet sammen med treneren sin. Det skjedde etter at de hadde gått inn i ei grotte for å søke ly fra regnet 23. juni. Grotta ble oversvømt. Først ni dager senere ble de funnet av dykkere flere kilomenter inne i grotta.

Den 10. juli var de siste guttene reddet. Det var veldig vanskelig og farlig å få dem ut. En thailandsk dykker døde under rednings-operasjonen.