Verden

– Rar og urolig stemning på Lesvos

Nå har landene i Europa en sjanse til å hjelpe, sier hjelpe-arbeider til Klar Tale.

– Det er kaotisk her, forteller Magnus Svensson til Klar Tale.

Svensson er fra Sverige. Han jobber som koordinator for den norske organisasjonen Dråpen i Havet. De er på øya Lesvos i Hellas. Akkurat nå er han i hovedstaden Mytilini. Det er bare noen kilometer unna Moria-leiren.

Flere branner har herjet i Moria og områdene rundt den siste tiden. Der bodde nesten 13.000 flyktninger og migranter. Nylig ble det oppdaget korona-virus i leiren. Folk satt i karantene da det begynte å brenne. De måtte flykte fra flammene. Ingen er til nå meldt skadd.

– Politiet har sperret av området. Det kommer lite informasjon om hva som skal skje. Noen mennesker er fortsatt igjen inne i leiren, sier Svensson.

Myndighetene skal flytte dem inn i telt og båter. Andre sendes til fastlandet.

Årsaken til brannene er fortsatt ukjent. Noen sier at frustrerte beboere tente på selv. Det er fortsatt bare spekulasjoner, ifølge hjelpe-arbeideren.

Det er vanskelig å være hjelper på Lesvos. Akkurat nå sliter de med å få hjulpet flyktningene. De ulike organisasjonene samarbeider for å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Svensson.

– Det er frustrerende ikke å få hjelpe. Du føler deg maktesløs, sier han. Svensson beskriver stemningen på øya som rar og urolig.

Fra før har høyre-ekstreme personer laget trøbbel. De har skremt og hindret hjelpe-arbeidere. Men disse menneskene har roet seg under korona-pandemien, sier han. Nå er dette i ferd med å endre seg igjen.

– Er du redd?

– Nei, jeg er ikke redd personlig. Men jeg er urolig og bekymret for situasjonen. Og hva som skjer framover, sier han. Svensson synes synd på flyktningene og migrantene.

– De er mennesker som har flyktet til Europa for å være trygge. Så brenner alt opp igjen. Mange av personene i Moria-leiren er barn, sier han.

Nå har Europa en sjanse til å hjelpe, mener han. Flere land sier de vil ta imot flyktninger fra Hellas. Norge vil ta imot 50 mennesker. I sosiale medier kritiserer folk antallet. Norge må hjelpe flere, mener de.

– At Norge tar imot 50 er en bra start, mener Svensson.

LES OGSÅ: – Øya har forandret seg. Før var jeg aldri redd for egen sikkerhet

Moria-leiren består av en hovedleir. I tillegg har tusenvis av mennesker bodd i områdene rundt. Leiren har lenge vært svært overfylt.

Katrin Glatz Brubakk er psykolog. Hun har jobbet i leiren for organisasjonen Leger Uten Grenser. Hun tror det er frustrerte beboere som har startet brannene.

– Dette er resultatet av en for dårlig politikk over flere år. Hvis du stenger folk inne under slike betingelser, så vil det på ett eller annet tidspunkt smelle. Dette har vi advart om i lang tid, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Land i Europa anklages for å gjøre for lite for mennesker på flukt. Moria-leiren har blitt et symbol på dette.

Greske myndigheter har tryglet andre land om å ta imot noen av asylsøkerne. De forsøker nå å finne tak over hodet til de mange tusen.

Det var unntakstilstand på Lesvos fra før. Det er fordi forholdet mellom asylsøkerne og folk på øya har blitt verre.

– Situasjonen i Moria kan ikke fortsette. Dette er et spørsmål om folkehelse, medmenneskelighet og nasjonal sikkerhet, sier statsminister Kyriakos Mitsotakis. Det skriver NTB.

Siste utgave

På forsiden nå