Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye branner i Moria-leiren

Tusenvis av asylsøkere flykter fra leiren Moria på Lesvos. Leiren ble påtent i to omganger.

Natt til onsdag startet den første brannen i Moria-leiren. Onsdag kveld brøt det ut nye branner.

Det var da fortsatt tusenvis av flyktninger som oppholdt seg i leiren, etter den første brannen. Igjen måtte beboere pakke sakene sine før de kom seg ut av leiren.

Bildene fra nattens brann i leiren er dramatiske. De viser livredde asylsøkere på flukt fra brennende telt.

Det kan være frustrerte flyktninger som har startet brannene. Det sier psykolog Katrin Glatz Brubakk til NTB. Hun har flere ganger arbeidet i leiren for Leger Uten Grenser.

– Dette skjer på grunn av en feilslått og inhuman politikk over flere år. Hvis du stenger folk inne under slike forhold, så vil det på ett eller annet tidspunkt smelle. Dette har vi advart om i lang tid, sier hun.

Les også: Flere sier Norge bør ta imot flere familier fra Moria

Senere onsdag kveld ble det meldt at om lag 4.000 asylsøkere forsøkte å ta seg til havnen i Mytilini. De ville om bord på ferjer til fastlandet. De skal ha kastet stein på politiet som sperret veien. Noen tente på jorder i nærheten.

Politet svarte med tåregass. Men det er ikke kommet meldinger om pågripelser eller skader.

Ingen mistet livet eller ble alvorlig skadet i brannen natt til onsdag. Det sier Notis Mitarakis, som er migrasjons-minister i Hellas.

Det har bodd nesten 13.000 mennesker i leiren. De skal nå være i en ferje, to marine-fartøy og mange tusen telt. Det sa ministeren på en pressekonferanse.

408 av flyktningene er enslige mindreårige. De skal fraktes til fastlandet og settes i en leir nord i landet.

Les mer: Nå skal Norge hente familier med barn fra Moria

Moria-leiren skal ikke bygges opp igjen. Det sier ministeren. I stedet skal landet ha en lukket leir. Men det er uklart når dette skal skje og hvem som skal være i den leiren.

Mitarakis tror brannene kan ha blitt startet som en protest. Flere av beboerene i leiren var misfornøyde. De ble stengt inne i leiren og satt i karantene etter att flere hadde testet positivt for korona-viruset.

Tirsdag hadde 35 beboere fått korona. Da ble leiren stengt. Kun de som jobbet med sikkerhet fikk gå inn og ut. De som var smittet ble isolert. Et stort prosjekt for å spore smitten ble satt i gang.

Onsdag hadde myndighetene kun greid å spore opp åtte av de 35 smittede.

Forholdene i Moria er elendige. Det har hjelpe-arbeidere sagt lenge. Leiren ble egentlig bygd for 2.750 asylsøkere.

Leiren har blitt et slags symbol. Mange er sinte fordi land i Europa ikke tar imot nok mennesker som er på flukt fra krig.

Fra før var det unntaks-tilstand på øya Lesvos. Konflikter har oppstått mellom asylsøkere og innbyggerne på øya den siste tiden.

– Situasjonen i Moria kan ikke fortsette. Dette handler om folkehelse, medmenneskelighet og nasjonal sikkerhet. Det sier Kyriakos Mitsotakis. Han er statsminister i Hellas.

Regjeringen i Norge har fått mye kritikk for å ikke hente inn folk fra Moria. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at Norge nå skal ta imot 50 syriske asylsøkere fra Hellas. Det er uklart om disse skal hentes fra Moria-leiren.