Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Robert Mugabe er død

Zimbabwes tidligere leder Robert Mugabe er død. Han ble 95 år gammel.

Robert Mugabe er død, 95 år gammel. Han var tidligere leder i Zimbabwe. Det melder den britiske kanalen BBC og medier i landet. Familien hans sier at han døde etter en tids sykdom.

Mugabe ledet Zimbabwe fra landet ble uavhengig i 1980. Men mannen med de isblå øynene ville aldri gi slipp på makten. En gang sa han at han ville styre Zimbabwe til han ble hundre år. I 2013 ble han gjenvalgt som president for en ny periode på fem år. Da var han 89 år gammel.

Mugabe ble mer og mer som en diktator. Det skjedde de siste tiårene han var president. Han ble tvunget til å slutte i et militærkupp i 2017.

– Hvil i fred, Robert Mugabe, skriver Fadzayi Mahere på nettsamfunnet Twitter. Han er utdanningsminister i Zimbabwe.

Mugabe ble født i 1924. Han ble født i det som den gang var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. I 1960 ble han med i bevegelsen for frigjøring. De kjempet mot det hvite mindretalls-regimet i hjemlandet.

I 1980 ble de første frie valgene holdt i Zimbabwe. Da vant frigjørings-bevegelsen ZANU-PF. Siden styrte Mugabe. Først som statsminister og fra 1987 som president.

I senere år ble Mugabe anklaget for å undertrykke hvite mennesker i Zimbabwe. Det var folkegruppen som undertrykket de svarte i kolonitiden.