Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal sendes hjem innen to år

Rohingya-flyktninger skal sendes hjem innen to år. Det er Myanmar og Bangladesh enige om.

Myanmar og Bangladesh har blitt enige om en avtale om rohingya-flyktningene. De skal sendes tilbake til sine hjem innen to år. Hundretusenvis av rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.

For første gang er det en plan for når flyktnigene skal sendes hjem.

I november undertegnet Myanmar og Bangladesh en avtale. Der ble de enige om at flyktningene skulle sendes tilbake til Myanmar. Da protesterte organisasjoner som jobber for menneske-rettigheter. Også verdens-organisasjonen FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) protesterte. De sa at det må være frivillig å bli sendt hjem.

Mange rohingyaer er redde for å reise tilbake til Myanmar. De frykter at de vil bli utsatt for vold og overgrep fra myanmarske soldater.

Over 650.000 muslimske rohingyaer har flyktet til nabolandet Bangladesh. Det har skjedd siden august i fjor. Da startet militæret i Myanmar en aksjon mot dem i delstaten Rakhine.

Flyktningene forteller om drap, massevoldtekt og grove overgrep. Flere hundre landsbyer er brent ned. FN sier styrkene til regjeringen har drevet etnisk rensing. Men de får ikke lov til å sende inspektører til delstaten Rakhine.

Rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter, ifølge FN. De nektes statsborgerskap i Myanmar. De utsettes ofte for tvangsarbeid. De har ikke rett til å eie land. De mangler rettigheter også på mange andre områder.

Her kan du lese mer om Myanmars vonde historie