Verden

Slår alarm om Mali

Mali opplever sin verste krise på 50 år. Det skriver organisasjonen Amnesty International i en ny rapport.

Mali opplever sin verste krise på 50 år, advarer organisasjonen Amnesty International. Ikke siden uavhengigheten i 1960 har situasjonen for menneske-rettigheter i landet vært så ille, viser en ny rapport. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hundretusener har måttet flykte. Det er i forbindelse med kampene i den nordlige delen av Mali. Flere titalls personer er blitt tilfeldig arrestert, henrettet uten rettssak, utsatt for seksuell vold og voldtekt. Det skriver Amnesty i rapporten «Mali: Fem måneder med krise, væpnet opprør og militærkupp».

LES MER HER: Truer opprørerne med krig

Organisasjonen lister opp en rekke brudd på menneske-rettighetene. De er begått i etter mangelen på mat. Den har gått ut over 15 millioner mennesker i Sahel-regionen.

– Det har vært relativt stabilt i Mali i to tiår. Nå er den verste krisen i Mali siden uavhengigheten i 1960, sier Gaetan Mootoo. Han er Amnestys etterforsker i Vest-Afrika. Han har nettopp kommet tilbake fra landet.

– Hele den nordlige delen av Mali er blitt overtatt av grupper med våpen. Titusener av mennesker har flyktet fra regionen. Det har skapt en humanitær krise i den sørlige delen av Mali og i nabolandene.

Under etterforsknings-reisen besøkte utsendinger fra Amnesty International hovedstaden Bamako. De besøkte også fire flyktningleirer i nabolandet Niger.

Kvinner og jenter var blitt voldtatt av flere menn med våpen. Mennene var blant annet fra tuareg-grupper. Det sier vitner som Amnesty har snakket med. De fortalte at særlig kvinnene i Menaka og Gao var utsatt.

LES MER HER: Over 100.000 på flukt i Mali

En 19 år gammel kvinnelig student fortalte at hun hadde blitt voldtatt. Hun hadde flyktet fra Bamako.

– Jeg gikk sammen med en klassekamerat. Vi ble stoppet av en motorsykkel med to tuareger og en bil. Bilen var full av menn med våpen og kvinner som var tatt til fange. Den ene av mennene var i militæruniform. De ba oss komme med dem til en leir. De sa de trengte kvinner. Vi nektet. En av tuaregene ba meg gå inn i et tomt hus. Jeg sa at jeg hadde menstruasjon. Han sa at jeg måtte vise ham det. Jeg viste ham blodet. Han sa: «Hva gjør det?» Og så voldtok han meg.

Amnesty sier at alle parter i konflikten trolig har brutt menneske-rettighetene og begått overgrep.

Den 18. april 2012 ble tre mennesker uten våpen banket opp. De ble så henrettet uten rettssak av maliske soldater. På samme måte er maliske soldater blitt tatt til fange. De er blitt mishandlet og drept av opprørere.

Utsendingene fra Amnesty fant bevis for at det var barnesoldater i landet. De var både hos tuaregene og de islamske gruppene som har tatt kontroll over områdene i nord.

– Det er fare for kaos i hele denne regionen. Det er dersom vi ikke forsøker å beskytte menneske-rettighetene i området. Årsaken er både den politisk ustabile situasjonen, konflikter med våpen i nord og mangelen på mat som berører hele Sahel-området, sier Gaetan Mootoo.

Siste utgave

På forsiden nå