Verden

Slik jobber de for demokrati

Ti år, åtte land og demokrati. Fredag kunne Oslosenteret feire arbeidet sitt for demokrati og menneske-rettigheter.

Kofi Annan var der og statsminister Erna Solberg. De gratulerte Oslosenteret med tiårsjubileet. Ti år har gått siden Kjell Magne Bondevik startet Oslosenteret. Siden da har han jobbet med menneske-rettigheter og demokrati. Også Thorbjørn Jagland var gjest. Han var med i starten av senteret. Nå er han generalsekretær i Europarådet.

Oslosenteret hjelper til med å få ferske demokrati til å fungere.

– Noen av landene er på vei mot demokrati. Noen har allerede kommet dit, men de er sårbare og svake. Vi hjelper dem på veien, sier Kjell Magne Bondevik til Klar Tale.

Han sier det er to gode grunner til å få til demokrati:

– Det er verdien til hvert enkelt menneske, og at det har innflytelse på samfunnet. Og hvis folket er undertrykt, vil de før eller senere gjøre opprør. Demokratiarbeid hindrer konflikt. Derfor er det veldig viktig, sier Bondevik.

Mye har skjedd på ti år. Hva husker Bondevik best?

– Det er vanskelig å velge ett land. Men kanskje Somalia? I dette landet tenker alle at alt går elendig. Men der går det bedre enn folk flest tror. Demokratiske institusjoner er på plass. De har fått til lover og statsbudsjett. Og vi har fått lov til å hjelpe, sier han.

Disse landene hjelper Oslosenteret:

Kenya:

– De har et demokratisk styre og valg. Men demokratiet er svakt. Det er konflikter mellom folkegrupper i landet. Og de politiske partiene har samarbeidet lite. Vi har også jobbet mot valgkommisjonen og kontoret for registrering av partier. Partiene må være lovlig godkjent for at de skal kunne stille til valg.

Bondevik forteller at de i dette landet har jobbet spesielt med et ungdomsprosjekt.

Somalia:

– I dette landet er det mange konflikter, men landet er på vei mot å bli et demokrati. De har fått en regjering og et parlament. Vi jobber mot parlamentet og med å lage en partilov og politiske partier, sier han.

Sør-Sudan:

– Det er et land med mye konflikt. Her jobber vi med ungdom fra ulike folkegrupper.

Myanmar:

– Dette landet har jeg personlig vært engasjert i over mange år. Vi jobbet for å få politikeren Aung San Suu Kyi fri da militæret ledet landet. I år ble hun utenriksminister. Også her er det problemer mellom ulike folkegrupper, forklarer Bondevik.

Nepal:

– Vi følger opp ny grunnlov i landet.

Mongolia:

– Vi jobber sammen med en stiftelse om hvordan andet og andre skal ta vare på naturressursene. Det må skje på en god og demokratisk måte.

Kirgisistan i Sentral-Asia:

– Der jobber vi med parlamentet og andre institusjoner. Vi jobber for å styrke demokratiet og menneskerettigheter.

Ukraina:

Vi jobber med parlamentarikere. Og for samarbeid mellom flere partier i regjeringen.

Siste utgave

På forsiden nå