Verden

Slik ser det ut på gassanlegget i Algerie

Torsdag fikk media besøket gassanlegget i In Aménas for første gang etter terrorangrepet.

Politi og soldater med våpen passet på da pressen fikk komme inn i gassanlegget i Algerie torsdag. Det er første gang at journalister og fotografer får besøke anlegget etter terrorangrepet.

Onsdag 16. januar angrep terrorister gassanlegget In Aménas. Flere hundre av de som jobbet ved anlegget ble tatt som gisler. 38 personer ble drept. Fem av dem var nordmenn som jobbet for oljeselskapet Satoil. 56 år gamle Victor Sneberg er fortsatt ikke funnet.

LES ER HER: Kistene på vei hjem

Om lag 120 journalister, fotografer og TV-fotografer ble torsdag fløyet inn til byen i ørkenen. Myndighetene i Algerie bestilte flyet.

I området med boliger møtte NTB Abdelaziz Hafzi. Han er inspeksjons-ingeniør. Hafzi kjente godt det norske gisselet Tore Bech. Bech var én av nordmennene som ble drept i angrepet.

– Jeg fikk raskt melding om angrepet og ble svært redd for kollegene mine. Mange av dem som døde, kjente jeg godt, sier han.

Mange av de som overlevde angrepet, gjemte seg i området med boliger. Der er det flere synlige skader på bygningene.

Lotfi Benadoua var blant de første som ble bortført i aksjonen. Han er administrerende direktør ved anlegget. Benadoua fortalte om de dramatiske timene.

– Det første de gjorde var å skille utlendingene fra de algeriske arbeiderne, forteller han.

LES MER HER: – Bare interessert i kristne og vantro

Selv slapp han unna fordi gisseltakerne ikke skjønte at han var sjef ved anlegget.

Det er strenge regler for journalister i Algerie. De fleste aviser og TV-kanaler blir kontrollert av staten. Staten passer også på utenlandske journalister og fotografer. Etter terrorangrepet ble reglene enda strengere. Derfor ble det mange spørsmål om hva som egentlig hadde skjedd.

Gassanlegget i In Amenas er det største i sitt slag i Algerie. Driften ved anlegget har vært stengt helt siden terroraksjonen begynte. Det gjør at Algerie taper inntekt de ellers ville ha fått.

Det var myndighetene som inviterte pressen til landet torsdag. De vil trolig vise resten av verden at de har kontroll både over gassanlegget og områdene rundt. De vil også vise at det er trygt for utenlandske selskaper å være i landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå