Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Storstreik i Hellas

Sinte grekere fyller gatene i Hellas onsdag. De liker ikke at Hellas må kutte i goder for å spare penger.

Hellas må spare penger. Regjeringen har foreslår mange kutt i goder til folk. Derfor er mange grekere sinte. Onsdag blir det ny streik. Tog, båthavner og sykehus vil merke følgene av streiken. Det er over hele Hellas.

Titusener av mennesker kommer trolig til å demonstrere i hovedstaden Aten. De planlegger å omringe nasjonal-forsamlingen. Det er for å stoppe representantene i nasjonal-forsmalingen når de er på vei inn. Representantene skal diskutere hvordan de skal bedre økonomien i landet. Det er statsminister Giorgos Papandreou som har foreslått sparingen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Nye streiker i Hellas

– Hver eneste greker krever at vi kjemper denne kampen. Dette er en kamp for å unngå konkurs. Hvis vi går konkurs vil det ødelegge landets framtid, sier regjeringens talsmann George Petalotis.

Den europeiske union (EU) og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at Hellas må spare penger. Det er hvis landet skal få mer krisehjelp. Hellas skylder allerede mye penger til andre land. Mange tror ikke lenger at Hellas vil klare å betale pengene tilbake. Landet kan gå konkurs. Det blir et problem for folk i Hellas. Det kan også skape store problemer i andre land.

Likevel protesterer mange grekere mot at staten skal spare penger. De mener kuttene er urettferdige. Også enkelte politikere fra regjeringspartiet PASOK sier de vil stemme mot kuttene.

– Du må være grusom som en tiger for å stemme for dette. Det er ikke jeg, sier George Lianis. Han sitter i parlamentet.

LES MER HER: Feil medisin for Europas økonomi

Et av forslagene til regjeringen er at restauranter må betale mer skatt. Det kan gjøre at mange små restauranter ikke klarer seg. De går konkurs. Mange er sinte på dette. Det blir også økte skatter på biler, svømmebassenger, eiendom og brus. Det blir også mange færre jobber i staten.