Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sukker kan gjøre deg dum

For mye sukker svekker hjernen, advarer amerikanske forskere.

Du kan bli dum av å spise for mye sukker, ifølge amerikanske forskere. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Forskere ved University of California Los Angeles (UCLA) ga rotter utblandet maissirup i seks uker. Det er fullt av fruktsukker. En annen gruppe rotter fikk vann med stoffet omega-3.

Før de ble satt på diett, ble rottene trent til å finne fram i en labyrint. Etter seks uker ble de plassert i den samme labyrinten igjen. Det var store forskjeller mellom dem.

Rottene som hadde fått omega-3, fant mye raskere fram. Mens rottene som spist søtsaker, var blitt tregere. De var blitt dårligere til å finne fram, skriver forskerne i siste utgave av fagbladet Journal of Physiology.

– Hjernecellene deres hadde problemer med å sende signaler til hverandre. Det forstyrret rottenes evne til å tenke klart. De var dårligere til å huske hvilke ruter de hadde gått seks uker tidligere, sier Fernando Gómez-Pinilla. Han er professor i nevrokirurgi ved UCLA.

Hjernen til rottene som hadde gått på den søte dietten, viste også tegn til resistens mot insulin. Insulin er hormonet som kontrollerer blodsukkeret og styrer hvordan hjernen virker. Å være resistent mot isulin betyr at stoffet ikke virker i kroppen.

Dette kan svekke hjernens evne til læring. Det kan føre til tap av hukommelse, sier Gómez-Pinilla.

– En diett rik på fruktose ødelegger både hjernen og kroppen. Det viser vårt forsøk, sier han.

En vanlig amerikaner spiser nå 18 kilo maissirup i året. Det er gjennom brus og snop, ferdigmat, smaks-tilsetninger, sauser og babymat.

– Våre funn viser at det du spiser, kan påvirke måten du tenker på, sier Gómez-Pinilla.

– Ved å spise mye fruktose over tid, endrer du hjernens evne til å lære og huske informasjon. Ved å tilføre omega-3 kan du redusere skaden, sier han.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.