Tre rapporter: Sånn går det i Gaza
Tre viktige rapporter har kommet ut det siste døgnet. De har en ting til felles; Det ser dårlig ut for Gaza.

Det siste døgnet har det kommer flere nyheter om krigen på Gaza-stripen. Mange av dem vekker bekymring.
I løpet av mandag og tirsdag har FN, Cost of War og Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) kommet med hver sin rapport.
Ikke alle har et spesielt fokus på Gaza. Likevel sier alle noe om situasjonen der.
To millioner sulter
Nesten 2 millioner mennesker i Gaza mangler mat. Det kommer frem i ICP-rapporten til FN. De forteller at familier spiser dyremat og sand for å overleve.
ICP står for Integrated Food Security Phase Classification. Det er et system som brukes til å måle matmangel. ICP er et samarbeid mellom FN og flere hjelpeorganisasjoner.
ICP bruker fem kategorier når de måler matmangel. Kategori fem betyr katastrofe. I dag er 244 000 mennesker i Gaza i kategori fem.
– Ingenting har fått komme inn i Gaza – ingen mat, vann, drivstoff eller medisiner – siden israelske myndigheter stoppet alt 2. mars 2025, skriver Redd Barna i en pressemelding. De forteller at 93 prosent av barn i Gaza er utsatt for kritisk sult.
Innen september kan 470 000 mennesker sulte ihjel. Det er over en femtedel av befolkningen. I tillegg kan over en million være i kategori fire, nødssituasjon.

All nødhjelp til Gaza har blitt stoppet de siste to månedene.
– Hver gang den humanitære støtten kuttes, mister enda en person på flukt tilgangen til mat, medisiner, trygghet og håp, sier Jan Egeland. Han er generalsekretær i Flyktningehjelpen.
– Dette er grove brudd på internasjonal rett. Israels regjering er ansvarlig, sier Åsmund Aukrust. Han er utviklingsminister i Norge.
Siden 2. mars har 57 barn dødd av sult, sier palestinske myndigheter.
Flere drepte journalister enn i noen annen krig
Over 230 journalister og mediefolk drept på Gaza siden krigen startet. Det sier rapporten til Cost of War. Det er mer enn i alle tidligere kriger til sammen.
Cost of War er et prosjekt fra universitetet Brown i USA. De forsker på effektene av krig.
Senest i natt ble en fotojournalist drept på et sykehus sør i Gaza. Han het Hassan Eslaiah og jobbet for nyhetsbyrået Associated Press (AP).
– Terrorister brukte sykehuset til å planlegge og gjennomføre terroristangrep mot israelske sivile og soldater, skriver militæret i Israel.
Angrepet var det første etter at Hamas slapp fri Edan Alexander mandag kveld. Han har sittet som gissel i Gaza siden 7. oktober 2023. Angrepene stoppet i kort tid da Alexander ble løslatt.
Fotojournalisten Eslaiah var en av to som ble drept i angrepet på sykehuset.

Kun under Irakkrigen ble flere journalister drept. Totalt mistet 285 journalister livet i Irak. Den krigen varte i 22 år. I Gaza har 230 journalister blitt drept på 19 måneder.
Under Irakkrigen ble det drept i gjennomsnitt 13 journalister i året. I Gaza ligger gjennomsnittet på 13 i måneden.
Flere av de israelske angrepene har vært målrettede, skriver nyhetsbyrået NTB. Flere ganger har biler som har vært tydelig merket med presse blitt angrepet. Det har også vært angrep mot lokaler man visste journalister brukte.
Israel nekter å slippe utenlandske journalister inn i Gaza. Derfor har verden vært avhengig av palestinske journalister og fotografer for å finne ut hva som skjer der.
Flykter gang på gang
Nesten alle på Gaza-stripen er på flukt. Mange har vært nødt til flykte flere ganger.
Den siste rapporten vi skal gjennom i denne saken er Internal Displacement Monitoring Center (IDMC). De kartlegger hvor mange som er på flukt i sitt eget land.
IDMC har funnet ut at dobbelt så mange er på flukt i hjemlandet sitt nå enn for seks år siden. Ifølge rapporten er det snakk om 83 millioner mennesker rundt i verden. Mesteparten er i Sudan.
Rapporten forteller også at folk i Gaza må flykte på nytt og på nytt fordi Israel ofte gir nye ordre om tvangsforflytninger.

Tirsdag ettermiddag kom Israels statsminister Benjamin Netanyahu med en melding om at den israelske hæren går inn i Gaza med full styrke i løpet av de neste dagene.