Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uro og protester i Hviterussland

Tusenvis demonstrerer etter valget i Hviterussland. Politiet bruker vold og makt. Mange er skadet, noen er døde.

Valget i Hviterussland skaper kaos. Folk mener Aleksandr Lukasjenko har jukset seg til stillingen som president. De nekter å tro at han fikk 80 prosent av stemmene.

Derfor demonstrer de. Flere hundre skal være skadd. Over 6.000 er pågrepet i løpet av de siste nettene. Engstelige pårørende har samlet seg ved fengslene. De leter etter familie-medlemmer.

63 år gamle Galina Vitusjko er en av dem. Hun leter etter sønnen.

– Dette er trakassering. Hvordan kan man behandle sitt eget folk slik? Sånn gjør ikke virkelige vinnere, sier hun gråtende.

Mandag kunne politiet fortelle at en demonstrant var død. Det skjedde som følge av at eksplosiver gikk av i hånden hans.

Onsdag kveld opplyste de om at enda en demonstrant var død. Det var en 25 år gammel mann. Han døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Mannen døde mens han ble fraktet til fengsel. Det er usikkert hva han døde av. Moren hans sier at mannen hadde problemer med hjertet, og ble sittende i politibilden i timevis.

Politiet har de siste dagene gått hardt til verks. De har brukt tåregass, vann-kanoner og gummi-kuler. Demonstranter er blitt banket opp med køller. Journalister er angrepet og har fått sine kameraer knust.

Les også: Lukasjenko vant valget i Hviterussland

Flere steder i Minsk dannet grupper av kvinner menneske-kjeder. De ropte «skam» til myndighetene og krevde at undertrykkingen må stanses.

President Aleksandr Lukasjenko blir kalt «Europas siste diktator». Han har styrt landet strengt siden 1994.

– Du vil bare ha makt og ditt begjær vil ende blodig.

Det sier Svetlana Aleksijevitsj. Hun vant Nobelprisen i litteratur i 2015. Hun ber Lukasjenko bør trekke seg som president, for å unngå borgerkrig i landet.

Den 72 år gamle forfatteren anklager myndighetene for å ha «erklært krig mot sitt eget folk».