Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Usikker framtid for Zimbabwe

Folk i Zimbabwe venter på hva som vil skje videre. Tirsdag ble president Robert Mugabe satt i husarrest.

I Zimbabwe venter folk på hva som vil skje etter at militæret tok kontroll over hovedstaden Harare. President Robert Mugabe ble satt i husarrest tirsdag.

De fleste i Zimbabwe har aldri opplevd noen annen leder enn Mugabe. Presidenten er nå 93 år gammel. Han har styrt landet siden 1980. Han fikk makten etter å ha ledet kampen for frihet fra Storbritannia.

Her kan du lese historien om diktatoren i Zimbabwe.

Mange ble overrasket over det militæret gjorde tirsdag kveld. Men de håper på at det skal føre til en bedre framtid for folk flest i Zimbabwe.

Samtidig frykter de at Mugabe nå vil erstattes av en ny, autoritær leder. Da vil ikke landet kunne bli demokratisk selv etter at Mugabe dør.

Men presidenten selv har ikke sagt noe direktet til folket etter at han ble satt i husarrest. Sør-Afrikas president Jacob Zuma sa onsdag at han hadde snakket med Mugabe på telefonen. Da skal han ha sagt at han ikke får lov til å forlate huset sitt. Men at han ellers har det bra.

Zuma leder for tiden Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC). Torsdag skal de holde et møte i Botswana. Der skal de snakke om den dramatiske situasjonen.

Flere er fortsatt redde for at konflikten skal utvikle seg til å bli voldelig. De frykter vold mellom dem som støtter Mugabe og dem som støtter visepresident Emmerson Mnangagwa. Mugabe bestemte at han måtte slutte i forrige uke. I tillegg sa Mugabe at han ville gjøre sin egen kome Grace til president etter ham selv. Begge disse tingene ser ut til å ha gjort at militæret overtok makten.

Men militæret sier at det ikke er snakk om et kupp. Selv om folk som kontrollerer situasjonen, mener at det ser ut som et kupp. Soldater ble plassert ved en rekke viktige bygninger i hovedstaden. Det skjedde samtidig som en talsmann for militæret fortalte om hva de hadde gjort natt til onsdag. Soldatene ble plassert blant annet ved nasjonalforsamlingen og ved kontorene til Mugabes parti ZANU-PF.