Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vanskelig å få til en avtale om handel

EU og Storbritannia sliter med å bli enige om en avtale. Uten enighet vil Storbritannia forlate EU 31. desember uten å ha en avtale om hvordan de kan drive handel med land i EU.

Michel Barnier er sjef for de som forhandler for EU. Han sier det har vært lite framgang. Det har nå vært fire runder med forhandlinger mellom EU og Storbritannia om handel.

– Jeg vil takke for gjensidig respekt på begge sider. Det har  vært veldig god innsats i en vanskelige situasjon. Men det er min plikt å si sannheten. Og den er at det lite fremgang, sier han.

Det er det samme som har blitt sagt etter de tidligere rundene. De sliter med å bli enige om viktige ting. Reglene for fiske er en av utfordringene. Det er også hvilke regler som skal gjelde for en avtale om fri handel mellom EU og Storbritannia.

Les mer: Den lange veien ut av EU

Nå begynner det å haste, sier Barnier. EU har sagt at de kan forlenge overgangs-perioden. Den går ut 31. desember. Det har britene sagt nei til.

– Vi kan ikke holde på slik i all evighet. Uten enighet, vil Storbritannia forlate det indre markedet ved årsskiftet. Det tar tid å gå godkjent en avtale. Trekker vi fra den, betyr det at vi har snaut fem måneder til å bli enige.