Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler stor demonstrasjon

Egyptiske aktivister ber folk om å møte opp til en stor demonstrasjon fredag. De vil presse det egyptiske militær-rådet og dets leder.

Aktivister i Egypt ber folk om å delta i en stor demonstrasjon fredag. De vil presse militær-rådet og dets leder Mohamed Hussein Tantawi. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Torsdag skal militær-rådet ha bedt politikeren Kamal Ganzouri om å danne en ny overgangs-regjering i landet. Ganzouri var statsminister i Egypt under president Hosni Mubarak på 1990-tallet. Han er i dag i slutten av 70-årene.

LES MER HER: Kamper i Egypt i natt

Demonstranter i Kairo er skeptiske til at han nå er bedt om å lage en ny regjering.

– Ganzouri er ikke det som trengs i denne overgangs-perioden. Vi trenger unge ledere, ikke besteforeldre, sa student Maha Abdullah.

Demonstrantene krever at Mohamed Hussein Tantawi og hans militær-råd slutter.

Demonstrasjonene har skapt stor uro i Egypt de siste dagene. 41 personer er bekreftet drept. Rundt 2.000 er skadd i kamper mellom demonstranter og sikkerhets-styrker. Det er siden protestene startet lørdag.

Torsdag beklaget militær-rådet at flere demonstranter var blitt drept i kampene i Kairo.

– Militær-rådet beklager dypt at Egypts lojale sønner er døde. Det er etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen. Det sa militær-rådet på nettsamfunnet Facebook.

Uroen førte tirsdag til at overgangs-regjeringen i Egypt sluttet. Militær-rådet ønsker nå å få på plass en ny overgangs-regjering. Det er før første runde i valget til nasjonal-forsamling. Valget starter allerede mandag.

LES MER HER: Regjeringen i Egypt slutter

Militær-rådet har sagt at valget skal gå som planlagt neste uke. Det er till tross for uroen.

– Vi utsetter ikke valget. Dette er vårt siste ord. Det sier general Mamdouh Shaheen fra militær-rådet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Militær-rådet har samtidig lovet at det skal holdes presidentvalg neste år.

Partiet Det muslimske brorskap mener også valget må gå som planlagt. Mange tror at partiet vil gjøre det godt i valget.