Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vel framme på Mars

Roveren «Curiosity» landet trygt på Mars mandag morgen. Den skal lete etter tegn til liv på den røde planeten.

Den amerikanske romfarts-administrasjonen NASA var nervøse da roveren nærmet seg Mars. Det var veldig vanskelig å lande det tunge kjøretøyet. De fryktet det ville gå galt. Men alt gikk etter planen. Klokka 7.30 mandag morgen landet «Curiosity».

Folk i NASA jublet. Like etter fikk de roverens første bilder av bakken på Mars.

– Jeg kan ikke fatte det, dette er utrolig, sa Allen Chen, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han har jobbet med landingen til «Curiosity».

«Curiosity» er på størrelse med en småbil. Men det har kostet nesten 15 milliarder kroner å bygge den og sende den til Mars. Reisen tok nesten ni måneder.

USAs president Barack Obama kaller det en teknologisk bragd. USA har skapt historie med Mars-landingen. Det vil for alltid gjøre amerikanerne stolte, mener han.

Nå skal «Curiosity» lete etter tegn til om det noen gang har vært liv på Mars. Det gjelder først og fremst å finne spor av vann. Det kan være som væske eller i fast form, altså som is.

Fra studier her på jorda vet vi at der det er vann, fins det også en form for liv. Små organismer kan ha levd på Mars for lenge siden, da planeten var varmere. I to år framover skal «Curiosity» lete.