Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Verre enn vi trodde

Stråling i japansk mat er mer alvorlig enn ventet, sier Verdens helse-organisasjon. Det er etter ulykken ved atom-kraftverket i Fukushima.

Det er mer radioaktivitet i japanske matvarer enn det Verdens helse-organisasjon først trodde. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dette er helt klart en alvorlig situasjon, sier Peter Cordingley. Han er talsmann for Verdens helse-organisasjons regionkontor for det vestlige Stillehavet.

De siste dagene er det blitt funnet radioaktiv stråling i japanske grønnsaker, melk og vann. Det har gjort folk i naboområder utenfor Japan bekymret. Det er til tross for at japanske myndigheter har sagt at strålingen ikke er så kraftig at det er farlig for helsa.

– Det er mye mer alvorlig enn noen trodde de første dagene. Da mente vi at problemet bare gjaldt et område på 20 til 30 kilometer rundt atom-kraftverket, fortsetter Cordingley.

LES MER HER: – Ikke reis til Japan

Japanske myndigheter har allerede stanset salg av melk fra Fukushima-området og spinat fra et annet område i nærheten. Mandag kommer flere matvarer til å bli stoppet.

Verdens helse-organisasjon har ingen informasjon om at forurenset mat har nådd andre land. Det er mat fra området hvor atom-kraftverket Fukushima Daiichi ligger.

– Men det er sannsynlig at noen av de forurensede matvarene har kommet seg ut av det forurensede området, sier Cordingley videre.

Eksperter i Verdens helse-organisasjon jobber for å få mer informasjon om situasjonen.

Cordingley påpeker at det er vanskelig å vite om radioaktiviteten som er funnet i japanske matvarer kommer fra atom-kraftverket i Fukushima.

Årsaken til problemene ved atom-kraftverket var jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars.

Du kan lese alle sakene om katastrofen i Japan her.