Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bli ny penge-sjef

Franske Christine Lagarde ønsker å bli ny leder for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Christine Lagarde er finansminister i Frankrike. Hun sier at hun ønsker å bli ny leder i Det internasjonale pengefondet (IMF). Dominique Strauss-Kahn var leder i IMF. Han måtte slutte i jobben i forrige uke. Det var etter at han ble anklaget for overgrep. Han skal ha forsøkt å voldta en stuepike. Det skal ha skjedd på et hotell i New York. Politiet etterforsker saken. Strauss-Kahn hevder at han er uskyldig.

Lagarde er favoritt til jobben som sjef for IMF. Den europeiske union (EU) mener at hun bør få jobben. Trolig vil også USA gi henne støtte. Men andre land protesterer, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Slutter som penge-sjef

IMF ble startet mot slutten av 2. verdenskrig. Siden da har det vært en fast ordning at lederen var fra Europa. Nå protesterer de såkalte BRICS-landene. BRICS står for Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Dette er land som etter hvert har blitt viktige i verdens-økonomien. De mener det er galt at ledere for IMF alltid skal komme fra Europa. Den neste lederen bør komme fra ett av disse store landene, mener de.

Norge har bare sagt at den beste kandidaten bør få jobben.

Det er styret i IMF som bestemmer hvem som skal bli ny sjef. De sier at de skal bestemme seg innen 30. juni.

LES MER HER: Leter etter bevis på IMF-sjefen

Christine Lagarde er jurist. Hun vant en kåring om den beste finansministeren i de landene som bruker penge-enheten euro. Det var det engelske magasinet Financial Times som gjorde kåringen. I 2009 ble hun også kåret til verdens 17. mektigste kvinne. Det var i det amerikanske magasinet Forbes.

Lagarde ble finansminister i Frankrike i 2007. Hun har tidligere vært landsbruksminister og næringsminister.