Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ta makten fra Catalonia

Catalonia må følge kravene fra regjeringen. Ellers vil de miste muligheten til å styre selv.

Spanias regjering truer Catalonia. Regjeringen vil ta fra regionen muligheten til å styre selv. Det skjer om Catalonia ikke følger kravene fra myndighetene i Spania. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Catalonias ledere har ventet med å si at de vil være uavhengige fra Spania. Regionen fikk frist til i morgen torsdag. Catalonias president Carles Puigdemont må si om han har erklært uavhengighet eller ikke.

Catalonia vil bli eget land. Styret i Catalonia laget en folkeavstemning 1. november. Da stemte folk i regionen om de ville bli uavhengig fra Spania. Over 90 prosent av de som stemte, stemte ja til løsrivelse. Men bare 43 prosent av katalanerne deltok i valget. Regjeringen sa at folkeavstemningen var ulovlig. De brukte politifolk for å hindre folk fra å stemme. Politiet brukte køller og tåregass for å få bort folk.

Siden da har det vært en spent situasjon mellom myndighetene i Spania og folk i Catalonia. Det har også vært flere demonstrasjoner.

Den spanske regjeringen har lov til å ta fra Catalonia retten til å styre. Dersom det skjer, har de rett til det etter grunnloven. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Du kan lese mer om konflikten i Catalonia i Klar Tale nummer 39. Bli pluss-abonnent her.