Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil unngå nye kamper på grensen

Både Kina og India sier de vil ha fred på grensen. Det skjer etter de voldeligste kampene på grensen på flere tiår.

– Vi er enige med India om å løse denne saken. Det skal vi gjøre med å snakke sammen. Vi skal også sikre fred og ro i området ved grensen, sier Zhao Lijian. Han er talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet.

Sergej Lavrov er utenriksminister i Russland. Han sier dette er en god utvikling.

– Representanter fra India og Kina har vært i kontakt. De snakker sammen om situasjonen. De vil finne ut hvordan de kan løse dette på en fredelig måte. Vi ønsker det velkommen, sier Lavrov onsdag. Men det er usikkert hvordan det skal skje. Aman Anand er talsperson for det indiske forsvarsdepartementet. Han hadde ingen klare svar onsdag.

Les også: – Den mørkeste dagen i Indias demokrati

– Jeg vil forsikre landet om at våre soldaters offer ikke vil være forgjeves. For oss er samhold og landets integritet viktigst. India ønsker fred. Men vi er i stand til å svare hvis vi blir provosert, sa Narendra Modi i en TV-tale onsdag. Han er statsminister i India.

Det er under to uker siden Kina og India var enige. De ville få slutt på uenigheten i området. De har vært uenige om grensen i snart 60 år. I 1962 var de i krig om de samme områdene. India og Kina deler en grense som er til sammen rundt 3.500 kilometer.

Les også: Kina innfører sikkerhets-lov i Hongkong

India sier at 20 soldater ble drept i angrepet mandag. Fire er kritisk såret. Kina har ikke sagt noe om hvor mange som er skadet eller drept. Men ifølge det indiske nyhetsbyrået ANI ble 43 kinesiske soldater drept eller såret.

Zhao sier India har skylden for det som skjedde. Han sier indiske soldater gikk over grensen. Det hadde de ikke lov til. De angrep kinesiske soldater, hevdet han.

– Dette førte til en alvorlig fysisk konfrontasjon. Det har før til at folk er skadet og døde, sier Zhao.

Les også: Koronaviruset sprer seg i India

Kina ber India om å være forsiktige. De bør unngå å gjøre noe som kan føre til at det blir verre ved grensen.

– Vi ber nok en gang India om å følge avtalene. De må gi soldatene ved grensen ordre om å holde seg på indisk side. De må la være å provosere og ikke gjøre ting som kan gjøre situasjonen vanskeligere, sier Zhao.