Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Voldsom skogbrann i Colorado

Store områder er brent ned i en stor skogbrann. Flere hundre mennesker har måttet forlate husene sine i delstaten Colorado i USA.

En voldsom skogbrann herjer i delstaten Colorado i USA. Søndag jobbet brannfolk for fullt med å prøve å slukke flammene. Brannen startet lørdag nordvest for byen Denver.

250 brannfolk deltok i arbeidet med å slukke. Men myndighetene fryktet at mer vind ville gjøre det vanskelig å få situasjonen under kontroll.

Så langt er 5.600 hektar land ødelagt. Én person er meldt savnet i fylket Larimer. Minst 18 boliger har fått større eller mindre skader i dette området.

Flere hundre mennesker har måttet forlate husene sine i Denver-regionen. Myndighetene jobber med å hjelpe dem som har måttet flykte fra hjemmene sine.

I mai var det skogbranner både i delstatene Colorado, Arizona, Nevada, New Mexico, Utah og California. Årsaken var en av de verste periodene med tørke på mange år. Det gjorde at flammene spredte seg lett, ifølge avisa The Guardian.

LES MER HER: Kjemper mot skogbranner

Flere av brannene startet med lynnedslag. Det antente knusktørt gress og busker. Store deler av New Mexico var i en periode dekket av et teppe av røyk. I Arizona jobbet over 1.000 brannfolk med å slukke flammene.

2012 ser ut til å bli det varmeste året som noen gang er målt i USA. Det er med unntak av delstatene Alaska og Hawaii.

Hetebølgen har vært spesielt kraftig i Midtvesten. Det er satt rekorder i temperatur i til sammen 31 delstater. Også i Michigan ble det oppdaget en skogbrann i forrige måned. Delstaten ligger ved grensen mot Canada.

– Denne heten er et eksempel på at verden blir varmere, sa Deke Arndt før helgen. Han jobber for U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.

Også perioden fra juni 2011 til mai 2012 er den varmeste som noen gang er målt i USA. Temperaturen i landet har vært målt siden 1895.