Norge

Lønnsoppgjøret er i gang

Fellesforbundet har overlevert krav til Norsk Industri.

Våren er tida for lønnsoppgjøret i Norge. Det er da vi som jobber, får mer i lønn. Lønnsoppgjøret er i gang.

Oppgjøret starter med det som heter frontfags-oppgjøret. Frontfaget er industri som har konkurranse fra utlandet. Fellesforbundet gir sine krav til Norsk Industri.

Det er den første forhandlingen. Etter hvert skal flere parter diskutere lønn. Derfor er dette oppgjøret viktig. Det setter standaren for lønnsutviklingen.

En rekke organisasjoner taler vår sak. Og de ønsker at du får mer i lønn. Lønna bør vokse litt mer enn prisen på varer og tjenester i samfunnet. Først da kan vi si at vi får bedre råd.

Jørn Eggum leder Fellesforbundet. Han har levert arbeidstakernes krav til forhandlingene. Han skal lede forhandlingene for Fellesforbundet. Det skriver de i en pressemelding.

– I år er det pengene som gjelder. Folk har gått gjennom dyrtid og økte renter. I år skal vi ha en lønnsøkning som ligger over prisveksten, sier Eggum.

Men oppgjøret handler om mer enn penger i år. Det handler også om regler for arbeidslivet. Slik som utdanning. Ønsket er at arbeidere skal kunne utdanne seg, også mens de har jobb.

Det kalles etter-utdanning eller videre-utdanning. Et annet forslag handler om permisjon. Målet er å kunne følge barn til legen. Arbeidstaker skal da ha krav på permisjon med lønn. Det sier Kine Asper Vistnes. Hun er nestleder i Fellesforbundet.

– Foreldre skal kunne følge barn under 12 år til lege, helsestasjon eller tannlege, sier Vistnes.


Siste utgave

På forsiden nå