Norge

Mobbingen som skjer etter skoletid

– Skolene må også ta ansvar når elever mobbes på internett, sier Barneombudet.

2 prosent av elevene sier de blir mobbet digitalt. Det viser den nye Elevundersøkelsen. Mobbingen kan skje på mobilen eller på internett.

Dette er litt flere enn tidligere. I 2016 var andelen 1,9 prosent.

– Skolene kan også ha et ansvar for å hjelpe elever som mobbes på internett, sier Kjersti Botnan Larsen til Klar Tale. Hun er seniorrådgiver i Barneombudet.

Mobbingen skjer gjerne etter skoletid. Elevene sier de blir mobbet minst to til tre ganger i måneden. Det vanligste er å bli kalt stygge ting og ertet. Flere sier også at noen spredte informasjon om dem.

– Slik mobbing kan påvirke hvordan elevene har det på skolen. Da må skolen gjøre noe. Elever skal ikke grue seg til å gå på skolen, sier Larsen.

Hun ber elevene tenke seg nøye om.

– Du bør tenke hva du ville følt om noen spredte ting om deg, sier hun. Elevene må lære hvor skadelig det kan være.

Mobbing på internett er vanligst blant elever på ungdomsskolene.

Det er ikke bare skolene som har ansvar. I noen saker må foreldrene hjelpe til, ifølge Barneombudet. Det kan også bli en sak for politiet. De siste årene har nesten 100 saker blitt anmeldt. Politiet legger bort de fleste sakene, ifølge avisa Aftenposten.

Elevundersøkelsen viser at 6,6 prosent av elevene blir mobbet. Det er 29.000 elever. Men ikke alle elevene i Norge er med i undersøkelsen.

Det betyr at over 50.000 elever opplever mobbing i virkeligheten. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dette tallet er altfor høyt. Det er veldig viktig at mobbingen tas på alvor med én gang. Skolene må gjøre noe. Det kan for eksempel være å flytte på elevene i klassen eller ha ekstra lærere, sier Larsen.

Siste utgave

På forsiden nå