Norge

Vet du hva som er seksuell trakassering?

«Hun er bare overfølsom», sier mange. Hvor går egentlig grensa mellom flørt og trakassering?

– Offeret bestemmer hva som er seksuell trakassering. Det må likevel være en viss grad av alvorlighet, sier Shorish Azari. Han jobber i Likestillings- og diskriminerings-ombudet.

Likestillingsloven forteller om «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom». Ikke alle er enig i at de har trakassert noen.

– «Men det var jo bare en spøk, et kompliment». Det hører vi ofte. Av og til er det vanskelig å forstå hverandres grenser, sier Azari.

Noen synes det blir vanskelig å skille mellom flørt og trakassering.

Men egentlig er det ganske enkelt, mener Azari. Det er menneskelig å gjøre en feil. Spørsmålet er hvordan du reagerer når noen sier at du har trådt over en grense.

– Vi pleier å si at det er forskjell på å drite seg ut, og på å være en drittsekk, sier Azari.

Noen sier unnskyld. De trodde at de drev med uskyldig flørting. Andre gjentar oppførselen. De gjør det samme flere ganger. Og mot flere personer.

– Dessverre er det siste vanligst. De sier «hun tåler ingenting» eller «han er bare overfølsom».

Den siste tida har flere fortalt om trakassering. Det blir lettere å dele historier på grunn av kampanjen #metoo på internett, tror Azari.

– Det er flott at folk deler. Men når overgrepene er alvorlige, bør folk anmelde før de skriver navn, mener Azari.

Ofrene kan få råd fra Likestillings- og diskriminerings-ombudet. Men ombudet kan ikke dømme overgripere. Det de kan sjekke, er om arbeidsgiver behandler saker bra nok.

– Alle arbeidsplasser skal ha rutiner for å forebygge og hindre seksuell trakassering. Dessverre har få arbeidsplasser det, sier Azari.

Folk kan også straffes for seksuell trakassering. Blant annet er det ikke lov med «seksuelt krenkende atferd». Det står i straffeloven.

– Politiet ønsker at flere anmelder slike saker, sier Harald Bøhler. Han jobber i Politidirektoratet.

Mange saker med seksuelle lovbrudd blir lagt bort. Det er ikke lett å bevise trakassering.

– Ofrene orker ikke belastningen. Derfor mener vi at det trengs et annet tilbud til ofre for seksuell trakassering. Et annet organ som kan behandle slike saker utenfor domstolene, sier Azari.

Bøhler i politiet sier at det uansett er viktig å anmelde.

– Én ting er straff i den enkelte sak. Men det er viktig er at vi som samfunn får kartlagt det som skjer. Da kan vi forstå problemet og påvirke holdninger, sier han.

I #metoo-saken sier skuespillere at de ble presset av en filmprodusent. Han ville ha seksuelle tjenester.

– Mange mener at «Det er jo bare å si nei». Men det er ikke like lett for alle. Vi må også skille mellom privatliv og arbeidsplass. Det er vanskeligere hvis det gjelder sjefen din, enn noen på pub, sier Azari.

Det er dessuten ikke lov å misbruke makt for å skaffe seg sex, forklarer Azari. Det står også i straffeloven.

– Et klassisk eksempel er dersom en regissør sier til en skuespiller: «du får rollen hvis du har sex med meg»

Siste utgave

På forsiden nå