Norge

Vi er altfor mye syke

Nordmenn topper en kjedelig liste. Sykdom koster bedriftene og staten milliarder av kroner.

– For mange er syke over lang tid eller uføre, sier Siv Jensen til nyhetsbyrået NTB. Lederen i Fremskrittspartiet og regjeringen vet at de har en jobb å gjøre.

Nordmenn er mest borte fra jobb på grunn av sykdom. Det viser tall fra de skandinaviske landene. Noen mener også at sykefraværet vårt er høyest i verden. Det er riktig å si, melder nettstedet faktisk.no. De jobber med å sjekke fakta.

– Nordmenn er ikke sykere enn svensker og dansker. Det er selvsagt, sier Vibeke Hammer Madsen til avisa VG. Hun er sjef i organisasjonen Virke.

Madsen skylder på de gode ordningene syke har i Norge. De syke er sikret full lønn i et år. Hun mener myndighetene må vurdere å kutte i lønna.

Sykefraværet koster Norge nesten 70 milliarder kroner i året, ifølge Virke. Både bedriftene og staten betaler regninga.

Regjeringen kjemper for å få flere til å jobbe. Én av fem voksne jobber ikke. Mange sliter med sykdom og trenger trygd. Andre har vært borte fra arbeidslivet lenge. Det kan gjøre en mulig arbeidsgiver skeptisk.

Det er dyrt for staten når folk er mye syke eller ikke jobber. Norges sykefravær er ca. 6,5 prosent. Slik har det vært lenge. I noen yrker er folk mer borte fra jobb enn i andre.

Folk som jobber med pleie, er mest borte fra jobb. Også sykepleiere og assistenter i barnehager er mye borte på grunn av sykdom. Mens sersjanter, soldater og sivilingeniører er lite borte.

Nordmenn er borte fra jobb i nesten 15 dager i gjennomsnitt per år. Svenskene er borte i nesten 12 dager, mens danskene har 8,5 sykedager i året, ifølge NTB.

Mange politikere vil helst ikke kutte i lønna til folk. Partiet Høyre vil ikke endre dagens ordning. Arbeiderpartiet kjemper også for rettighetene til syke.

Siste utgave

På forsiden nå