Verden

– Den største flyktningkrisen i verden nå

Millioner står i fare for akutt sult i Sudan. Det advarer hjelpe-organisasjoner.

Borgerkrigen har rast i Sudan i ett år. Byen Khartoum er en krigssone. Kampene er mellom hæren og gruppa RSF. Dette går hardt utover vanlige folk. Spesielt barn lider i krig.

– Situasjonen for vanlige folk er ille. Veldig mange er på flukt. Mange har blitt utsatt for overgrep, sier Anne Pedersen til Klar Tale.

Pedersen jobber i organisasjonen Redd Barna. Rundt 25 millioner trenger hjelp med ting som vann og mat. Mellom ni til ti millioner har flyktet fra hjemmene sine. Flest har flyktet innad i Sudan.

– Mange er fremdeles i Sudan. Men over én million har flyktet til naboland. Sudan er den største flyktningkrisen i verden nå.

Kan du tenke deg at alle i Norge og Sverige sto i fare for akutt sult? Flere har det slik i Sudan nå. Hele 18 millioner mennesker er i fare for akutt sult. 3,6 millioner har fått for lite eller feil mat å spise.

Mennesker dør av mangel på mat. Det sier Verdens matvareprogram (WFP).

---

Hva er hungersnød?

  • Hungersnød er mangel på nødvendige matvarer i et område.
  • Systemet IPC sier noe om hvor alvorlig mangelen på mat er.
  • Det starter med IPC fase én. Hungersnød er fase fem.
  • Det er hungersnød først når situasjonen er ekstrem. Minst to av 10.000 mennesker må dø av sult hver dag.
  • Konflikt er den viktigste årsaken til hungersnød.
  • Barn rammes hardt av hungersnød. Barn som spiser for lite eller feil, kan bli syke eller dø.

Kilder: Store norske leksikon, FN og Redd Barna.

---

– Hvordan går denne krisen utover barn?

– 14 millioner barn trenger humanitær hjelp. Ti millioner barn er i en sone med konflikt.

I tillegg risikerer 19 millioner barn å ikke få gått på skole. Rundt 60 prosent av skolene i sonene med konflikt er stengt. 80 prosent av helsesystemet fungerer ikke i disse områdene. Barn blir også utsatt for overgrep, sier Pedersen.

Verdens-organisasjonen FN har sagt at krisen i Sudan blir glemt. Veldig mange blir påvirket. Krisen er også svært alvorlig, ifølge Pedersen.

– Med tanke på hvor alvorlig krisen er, får den lite oppmerksomhet. Dette gjelder både penger og oppmerksomhet i media.

Ett år inn i krigen er det ingen tegn til at volden vil ta slutt. Sudan har allerede blitt verdens største fluktkrise. Det vil trolig også bli verdens største sultkrise. Det skriver organisasjonen Flyktninghjelpen.

Land har lovet å gi penger til Sudan. Totalt skal Sudan få 23 milliarder kroner. Det ble bestemt på et møte i Paris. Land i Europa skal gi over halvparten av dette. Det skriver nyhetsbyrået AFP.



Siste utgave

På forsiden nå