Kultur

Se kunsten i Høyblokka på nett

Da bomben smalt ved regjeringens høyblokk, ble mye kunst skadd. Nå viser Nasjonalmuseet fram bygget og kunsten på nett.

Oppover trappene i Høyblokka kunne besøkende se kunst av Pablo Picasso. Hans tegning ble etset inn som kunstverk i den ene veggen. I trappene kunne folk også kikke på verkene til kunstnere som Inger Sitter og Odd Tandberg. Så eksploderte det rett ved bygget 22. juli. Mye i bygget er ødelagt.

Nå kan du likevel se kunsten i trappene og på utsiden av bygget. Nasjonalmuseet har åpnet en egen nett-utstilling. Den viser bilder av regjerings-bygget da det ble bygget. Så kan du se bilder fra rett etter at bygget ble gjort ferdig i 1959. Det var mye kunst både på og i bygget.

SE UTSTILLINGEN HER

Høyblokken ble tegnet av Erling Viksjø. Han tegnet inn mønstre på sideveggene av bygget. Viksjø laget også symboler for de ulike departementene. Like ved Høyblokka ligger Trefoldighets-kirken. Viksjø ville at det nye bygget skulle vise hvor fin kirkens form er. Det sa han til bladet Byggekunst da Høyblokka ble ferdig.

Etter terror-angrepene 22. juli ble mye kunst skadd. Det er ikke klart hvor mye som kan fikses igjen, eller hvor lang tid det tar. Det vurderes også om hele Høyblokka må rives. Flere mener at blokka har stor verdi. Blant dem er Riksantikvaren. De jobbet allerede med en plan for å verne byggene til regjeringen.

– Både bygget, måten det ble bygget på og måten det ble brukt på, har sin egen verdi. Det viser en bestemt tid i norsk historie. Høyblokka viser modernismen. Det er den tiden da verdier som likeverdighet og nøkternhet var svært viktige for Norge, sa Unni Grønn til kanalen TV 2 i slutten av juli. Hun er fungerende riksantikvar.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå