Kultur

Slik feires Thor Heyerdahl

Eventyreren Thor Heyerdahl ville fylt 100 år i år. Feiringen starter onsdag på Heyerdahl-dagen.

6. oktober 2014 ville eventyreren Thor Heyerdahl fra Larvik vært 100 år gammel. Han døde i 2002. Men jubileet skal feires stort. Det skjer både i hjembyen Larvik og på Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.

– I Larvik har vi et eget prosjekt under jubileet. Det binder historie og kultur sammen, sier Gillan Hockley til Klar Tale. Hun er prosjektleder for Heyerdahl-feiringen i Larvik.

Les mer om Thor Heyerdahl og ekspedisjonene i papirutgaven av Klar Tale torsdag.

Feiringen starter med Heyerdahl International Day onsdag 24. september klokka 12. Arne Hjeltnes leder et eget show i kulturhuset Bølgen i Larvik. Hovedtaler er professor Mohan Munasinghe fra verdens-organisasjonen FNs klimapanel. Kulturminister Thorild Widvey og Thor Heyerdahl jr. er blant talerne.

Thor Heyerdahl Institutt kommer med en ny bok om eventyreren. Det blir også konsert med blant annet Vestfold symfoni-orkester. Feiringen fortsetter med flere arrangementer framover.

Heyerdahl vokste opp i Steingata 7 i Larvik. Huset er pusset opp. Det brukes til å fortelle historien om Heyerdahl. For det var i Larvik alt startet. Teatergruppa Scenegal har laget et stykke om mannen som barn. 4. oktober er det premiere på stykket «Vesle-Thor. Eventyret begynner» Det skjer på kulturhuset Bølgen i Larvik

– Vi forsøker å fortelle om hans oppvekst. Og hvordan den var med på å gjøre ham til den Thor Heyerdahl som alle kjenner, sier regissør og produsent Geir Atle Johnsen til Klar Tale.

Han leste seg opp på eventyreren før han skrev manus.

– Thor Heyerdahl var drevet av nysgjerrighet. Stykket handler også om å være annerledes. Det handler om ønsket hans om å bli fjellklatrer og hvordan det var å vokse opp i feil familie. Hvordan det preget ham og hans valg, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Hedrer Heyerdahl med frimerker

Det er sju skuespillere på scenen. 20 år gamle Emil Lunner Gystad spiller rollen som unge Thor.

– Vesle-Thor er en familie-forestilling. Barn finner mye glede i musikken og det som skjer på scenen. Samtidig humrer folk som vet mer om historien rundt Heyerdahl, sier Hedda Brekke Aronssen. Hun er skuespiller, medprodusent og komponist.

Stykket skal også vise at det er lov å tro på drømmene sine.

– Det kan folk kjenne seg igjen i. Enten de vil bli oppdagelses-reisende eller synge foran klassen sin, sier hun.

Vil du delta på feiringen? Jubileumsprogrammet i Larvik kan du lese her.

Hele verden ble engasjert av det Thor Heyerdahl gjorde. Han er mest berømt for ekspedisjonen med flåten Kon-Tiki. Nå er den utstilt på Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo. Museet har også et stort jubileums-program. En utstilling om eventyreren er på plass. Den skal flyttes flere steder.

LES OGSÅ: «Kon-Tiki» skaper interesse i Russland

På bursdagen til Heyerdahl kommer kong Harald og dronning Sonja dit til en middag. Dit kommer også medlemmer av Thor Heyerdahls familie. Det forteller Halftan Tangen jr til Klar Tale. Han er presseansvarlig for Kon-Tiki-museet.

– Vi har hatt konkurranse på forhånd om hva som blir desserten. 252 skolelever deltok. Nå skal vi ha konkurranse om bordpynten. Den må selvsagt være inspirert av Heyerdahls ekspedisjoner, sier han.

LES OGSÅ: Han blir Thor Heyerdahl

På bursdagen kommer to som var med på Heyerdahls ekspedisjoner for å holde foredrag. Norman Baker fra USA var mannskap på flåtene Ra, Ra II og Tigris. Madani ait Ouhanni fra Marokko var mannskap på Ra II.

Museet feirer også med at skoleelever får komme inn gratis ut året.

Du kan lese mer om programmet for Heyerdahl-feiringen på museet her.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå