Kultur

Rekord for bibliotekene

Norske bibliotek hadde 24 millioner besøk i fjor. Så mange har det aldri vært før.

– Så mange har vi aldri telt før. Politikerne ba bibliotekene bli en plass der folk møtes. Dette viser at vi har klart det.

Det sier Aslak Syra Myhre til nyhetsbyrået NTB. Han er sjef for Nasjonal-biblioteket.

Gjennomsnittlig var alle i Norge var fire og en halv gang på biblioteket i fjor. Noen steder i landet var det flere besøk, og noen steder var det færre.

I Nord-Trøndelag besøkte folk biblioteket åtte og en halv gang hver. I Stavanger var folk innom nesten 11 ganger. Oslo-borgerne besøkte biblioteket under fire ganger hver. Alle tallene er gjennomsnitt.

Vi lånte bok 22 millioner ganger. Barnebøker er mest populære. Vi lånte mer enn ni barnebøker per innbygger i Norge i fjor.

– Bibliotekene har prøvd å få barn til å lese og låne bøker. Det har vi fått til. Det er over tjue år siden sist vi lånte ut så mange bøker til barn, sier Sira Myhre.

Voksne låner litt mindre enn før, selv om de besøker biblioteket oftere. Vi låner færre fagbøker og faktabøker.

– Jeg er ikke bekymret for det. Folk bruker internett til å finne den kunnskapen de trenger. De kan søke på google isteden for å lete i en bok, sier Sira Myhre.

Nasjonal-biblioteket har telt besøk og utlån helt siden 70-tallet.

– Mange tror vi leste flere bøker den gangen, før data og internett. Disse tallene viser at det ikke stemmer. Folk låner flere bøker i dag, sier Sira Myhre.

I 1974 brukte hver fjerde nordmann biblioteket. I fjor gjorde nesten halvparten av oss det.

Siste utgave

På forsiden nå