Kultur

Lover å kjempe mot falske nyheter

Nettsamfunnet Facebook er blitt misbrukt før valg. Nå lover de å kjempe mot falske nyheter før valget i EU.

Facebook brukes til å spre falske nyheter og informasjon. Slik er valg blitt påvirket.

Nettsamfunnet ble misbrukt før folkeavstemningen i Storbritannia. Der stemte folk ja til at landet skulle melde seg ut av Den europeiske union (EU). Prosessen kalles brexit.

Facebook ble også misbrukt foran presidentvalget i USA i 2016. Andre land brukte nettsamfunnet på denne måten. Eksperter mener det var med på å få Donald Trump valgt som president.

I mai er det valg til parlamentet i EU. Det valget er viktig for alle medlemsland og for land som samarbeider med EU. Nå lover Facebook å skjerpe innsatsen mot falsk informasjon. De vil også forsøke å stanse falske nyheter.

Hva er falske nyheter? Det kan være informasjon som er usann. Artikler som er skrevet for å få deg til å bli overbevist i en sak. På Facebook kan slik informasjon og artikler spres til spesielle grupper eller folk med spesielle interesser.

Facebook er allerede i gang med å fjerne falske brukerkontoer. De vil stanse spredningen av falske nyheter. Selskapet vil også ta grep mot de som er uærlige, skriver Facebook i en pressemelding.

Facebook vil også gjøre mer. De har laget et nytt verktøy. Det kommer i mars. Dette skal forhindre utenlandsk innblanding i valget til nytt EU-parlament.

Samtidig skal politisk reklame på Facebook merkes bedre. Politisk reklame skal kun være lov fra selskap og organisasjoner som Facebook vet er ekte.

Facebook varsler også nye tiltak mot falske nyheter. De vil være strengere med kontroll. Det blir også mer sjekk av fakta.

EU-kommisjonen har forberedt seg foran valget. De har snakket med både Facebook og andre store selskaper på internett. Slik vil de hindre at valget påvirkes av falsk informasjon.

De er spesielt bekymret for at russerne blander seg inn i valget. EU-valget er i slutten av mai.

Siste utgave

På forsiden nå