Se bilder:
Bilde 1 av 3

Til våren får Oslo nytt bibliotek

Slik blir nye Deichman bibliotek i Bjørvika.

28. mars kl. 13 starter en to dagers folkefest i hovedstaden. Da åpner Deichmans nye hovedbibliotek.

Byggingen startet for ti år siden. Det blir på 19.600 kvadratmeter. Nå er datoen for åpningen endelig klar.

– Det blir 28. mars, sa Rina Mariann Hansen torsdag. Hun er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Hun inviterte pressen til en sniktitt inne i bygget.

– Dette vil bli et av de viktigste fellesrommene i Oslo i framtida, sier hun.

Bildet viser interiøret i nye Deichman bibliotek i Oslo. Det åpner 28. mars. Da blir det fest i to dager.

 Foto: Ole Berg Rusten / NTB scanpix

Knut Skansen er sjef for biblioteket. Han venter to millioner besøk hvert år.

Biblioteket skulle egentlig ha åpnet i 2016. Men det har vært store vannlekkasjer underveis. Det forsinket byggingen. Det førte til at prosjektet ble nesten en halv milliard kroner dyrere. Det nye biblioteket har kostet 2,5 milliarder kroner.

Det gjorde at det rødgrønne byrådet ble i tvil. Det var da de tok over prosjektet i 2015. Da var mange spente. Blant dem Skansen.

– I dag kan vi si når biblioteket åpner. Det er en lykkens dag. Dette vil utvide tilbudet med biblioteker i Oslo enormt, sier han.

Det nye biblioteket skal ha 450.000 bøker. Det er litt under halvparten så mange som det gamle hovedbiblioteket hadde. Men alle bøkene skal stå framme i det nye bygget.

Biblioteket skal ha mange saler. Det blir kinosal som skal lånes ut. Det blir 1.200 sitte- og arbeidsplasser. Det blir møterom, lesesal og flere verksteder. De skal ha mye digital teknologi, som 3D-skrivere og utstyr for film, foto og lyd.

– Alle skal få tilgang til digitale verktøy. De skal kunne bli kjent med dem, lover Skansen. Han håper det vil bli mange ulike aktiviteter i biblioteket

Biblioteket vil også holde åpent lenger på hverdager. Det er sammenlignet med det gamle biblioteket. Det blir også åpent på søndager. Torsdag skal det holde ekstra lenge åpent.

Bildet viser nye Deichman bibliotek i Oslo fra utsiden. Det åpner 28. mars. Da blir det fest i to dager.

 Foto: Ole Berg Rusten / NTB scanpix

Åpningen skal feires i to dager.

– Jeg kan love en skattkiste av spennende innslag, sier Skansen.

I åpningshelgen holder biblioteket åpent til midnatt på lørdag. Det blir åpent fra klokka 10 til 22 på søndag. Søndagen blir den store familiedagen. Lørdag skal kjente DJ-er få oslofolk til å danse i det nye biblioteket.

– Vi tror det kan komme titusener innom de to første dagene, sier Skansen.

Siste utgave

På forsiden nå