Kultur
Bilde 1 av 4

Jul på teater

Vil du få julestemning ved å gå på teater? Sjekk oversikten – kanskje er er det en forestilling nær deg.

«Snøfall» er årets julekalender på kanalen NRK. TV-serien ble laget om til et teaterstykke i fjor. Det ble så populært at Oslo Nye Teater viser det i år også.

Flere forestillinger er populære på teater. «Putti Plutti Pott» har fått folk i julestemning siden 1987. I år er den spilt så langt nord som Tromsø. Den avslutter i Oslo spektrum 20.-22. desember .

En ny tradisjon er stykket om den slemme «Svartnissen». Det er blitt veldig populært i Rogaland. Humorstykket ble først tradisjon på Sola kulturhus. I år dukker Svartnissen opp også i Bergen i Hordaland og Sandefjord i Vestfold.

Ett kjært stykke kommer ikke på teater i år. Det er «Reisen til julestjernen». Mange kjenner best filmen fra 1976. Men historien var opprinnelig et teaterstykke. Nathionalteatret i Oslo har tradisjon for å vise det, men pusser opp i år. Neste år flytter de forestillingen til Folketeatret. Da skal Amalie Krogh spille hovedrollen som Sonja. Det skjer over 40 år etter at moren Hanne Krogh spilte rollen i filmen, skriver avisa Aftenposten.

Her er noe av det som spilles i år:

OSLO

«Snekker Andersen» på Oslo Nye Trikkestallen har forestillinger fram til nyttår. De fleste før jul er utsolgt. Historien er skrevet av Alf Prøysen. Den handler om en mann som bytter plass med julenissen.

«Natt i Nisseland» spilles på teateret Chat Noir 8., 15. og 22. desember. Julaften er i fare! Trollmannen i Vinterlandet har kastet en forbannelse over Nisseland.

OPPLAND

«Kjempebra julegalla» spilles flere steder fram mot 14. desember. Ei gruppe på seks har ulike talenter og blander humor, sang og annen underholdning. Spilles på Kapp Melkefabrikk og Gjøvik Kulturhus.

«Julegaven som ble borte» spilles på Hadeland Glassverk 7., 8., 21. og 22. desember. Familieforestillingen handler om Ylva. Hun ønsker seg en teddybjørn til jul.

«Jul i Blåfjell» spilles i Maihaugsalen på Lillehammer 10. desember.

HEDMARK

«Fjompenissen» er en familie-forestilling som spilles utendørs 7. og 8. desember. Den er på Furu skole på Rudshøgda i Hedmark.

AKERSHUS

«Pippi feirer jul» spilles på Ullensaker kulturhus 8. desember. Det er på Jessheim. Forestillingen er ute på turné.

«Kjempebra julegalla» spilles også på Jessheim og Ullensaker.

TELEMARK

«Barnas juleshow med Lena & Jannicke» vises på Parkbiografen i Skien 7. desember, mens julebordshow for voksne vises også 13. desember. Humoristene Lena Barth Aarstad og Jannicke Irwin Abrahamsen er eksperter på juleunderholdning. De har hatt show på julebord i mange år.

HORDALAND

«Gubben og katten får julebesøk» spilles på Det Vestnorske Teateret fram til 15. desember. Historien om gubben og katten Findus er laget etter boka av Sven Nordqvist.

«Julens magi» spilles på Fana kulturhus på Nesttun og på Cornerteateret i Bergen fram mot 20. desember. Mille og Jenny reiser gjennom Nisseland og til Skumringsfjellet for å redde julen.

MØRE OG ROMSDAL

«Nøtteknekkeren» vises på Operaen i Kristiansund fram til 14. desember. Der lover arrangøren vakker ballett, spenning og overraskelser. Stykket handler om Klara. Hun får en dukke i gave, og den blir levende. De drar på eventyr sammen.

TRØNDELAG

Trøndelag teater viser «Alle tiders julebord» fram til 14. desember. Da inviterer Svein Berg og Kjell Rune Fjøstoft igjen til førjulsmoro.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå