Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Fifty Shades» på norsk

Forfatter E. L. James har fått folk over hele verden til å lese om S&M-erotikk. Nå kommer første bok i «Fifty Shades»-serien på norsk.

«Harry Potter»-bøkene var lenge de mest solgte bøkene verden over. Men nå er det en ny bokserie som topper listene. Og den handler absolutt ikke om trollmenn og tryllestaver.

De tre bøkene i «Fifty Shades»-serien handler mest om erotikk. 22 år gamle Anastasia Steele blir forført av rike Christian Grey. Men Grey er ikke helt som Steele først trodde. Han har en mørk side han gjerne vil dele med Steele.

Fredag kommer boka «Fifty Shades Fanget» på norsk. Det er den første boka i serien. Den kommer først som e-bok. 30. august gis papir-utgaven ut.

LES MER HER: Bøkene som lurer deg

Forfatteren E. L. James heter egentlig Erika Leonard. Hun la først ut boka «Master of the universe» (Universets herre) på internett. Det var på et nettsted der folk kunne legge ut egne tekster. Tekstene skulle være inspirert av «Twilight»-filmene.

Mange mente at det var for mye om sex i teksten. Derfor ble den fjernet, skriver nettstedet e24.no. I stedet skrev Leonard teksten om til tre bøker. Hun la dem ut på nettsiden fiftyshades.com.

Det var starten på eventyret. Siden har bøkene vært en suksess. Til nå er det solgt over 30 millioner bøker, skriver nettavisa dagbladet.no. Det er også planlagt en film som skal vises på kino. På fire måneder ble det solgt fire millioner bøker bare på nettstedet Amazon.uk. Det gjør E.L. James til den forfatteren som har solgt flest bøker på nettstedet.

– Det er ganske utrolig med tanke på at vi har solgt bøker i 14 år, sier direktør for Amazons Kindle. Det skriver nettavisa nrk.no.

LES MER HER: Ullmann og Ragde solgte mest

Siv Jensen er en av dem som sier at hun elsker bøkene. Lederen for Fremskrittspartiet (Frp) sa at hun ikke klarte å legge bøkene fra seg.

– Det er en veldig erotisk bok, som også har undertoner. Det er ikke pornografi. Det er kjærlighet og sex, og det handler om ei uskyldig kvinne som møter en erfaren, kalkulerende og kynisk mann. Det er ei interessant og god bok, som for meg var fantastisk sommer-lesning. Rett og slett befriende å lese framfor faglitteratur, sa Jensen til dagbladet.no.