Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli nye dykk ned til Estonia

På ulovlig vis har et tv-team fått nye bilder av ferja Estonia. De fant et ukjent hull. Nå kan det bli nye undersøkelser av hvorfor den sank.

852 mennesker døde da ferja Estonia sank i Østersjøen i 1994. Det er fortsatt flere som mener at det er gjort feil i saken. Mange mener forklaringen på ulykken er feil. Noen mener også at den ekte årsaken blir holdt hemmelig.

Det har ført til at det har blitt laget en ny serie om Estonia i høst. Det er en dokumentar-serie. «Estonia – funnet som endrer alt» er kåret til årets avsløring. Det er en pris som blir gitt til journalister i Sverige.

Nå skal eksperter fra Estland, Finland og Sverige se på det som er oppdaget i serien. De prøver å få tak i tegninger av skipet. De skal også finne ut hvordan havbunnen er under skipet.

I serien blir det sendt ned dykkere. De har filmet vraket. Og de fant et hull i skroget som aldri tidligere er dokumentert. Det har ført til nye undersøkelser fra myndighetene i de tre landene. Myndighetene i Estland har også undersøkt vraket etter tv-serien. De har også funnet et nytt hull.

Noen har ment at Estonia ble skadet etter å ha truffet en ubåt. Men ekspertene fra Estland tror hullene er fra skipet har truffet en stor stein på bunnen av havet. Svenske eksperter sier det er for tidlig å bestemme seg for om det skal bli gjort flere nye dykk ned til ferja. Men de sier det kan bli behov for det.

Jonas Bäckstrand leder Statens havari-kommisjon i Sverige. Han sier de må undersøke skroget. Da kan det bli behov for å dykke.

Eksperter fra Sverige og Estland hadde et møte for to uker siden. Da gjorde de nye undersøkelser av baug-visiret til ferja. Den kunne åpnes for å slippe biler på og av ferja. Men den skulle være lukket når ferja var på havet. En feil på denne skal ha vært årsaken til at ferja sank, ifølge undersøkelsene som er gjort til nå.

De to som har laget serien må trolig møte i retten i Sverige. De er tiltalt for brudd på gravfreden. Ferja har status som gravplass for de døde. Det gjør at myndighetene mener det er ulovlig å filme der. De har også prøvd å ta filmen som er gjort. Men det er lagret i Tyskland. Og myndighetene der nekter å levere filmen.

Serien er laget av det norske selskapet Monster. Den er sendt på strømmetjenesten Dplay, og er også vist på kanalen TV Norge.