Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Påske full av krim og mysterier

I påsken lurer mysterier og krim rundt hvert et hjørne. Til og med ved frokostbordet blir det drap og detektiver.

Nordmenn elsker krim i påsken. Fra skjærtorsdag til andre påskedag finner du den nesten over alt. Du kan lese krim i bøker, se krim på TV eller lytte til radio. Mange biblioteker arrangerer krimkvelder. Flere fotballklubber lager sine egne mysterier. I fjor gjorde både Viking og Rosenborg dette.

 Mange møter krimmen allerede ved frokostbordet. I år er det 18. året på rad at selskapet Tine har påskekrim på melkekartongene. Den trykkes på over 27,5 millioner kartonger.

Forfatter Gunnar Staalesen har skrevet historien.

– Det er en morsom utfordring å lage en hel kriminalgåte til noen få ruter med tegneserie, sier Gunnar Staalesen i en pressemelding.

Men det finnes også tilbud for dem som ikke har lyst til å lese. Flere steder kan du selv være med på å løse mysterier. Troldhaugen i Bergen er et av disse stedene. Til vanlig viser museet fram livet til komponist Edvard Grieg. Men i påsken skjer det mystiske ting. Hver dag i ferien kan barn være med på å løse mysteriet «Finn frosken».

– Frosken er maskoten til Grieg. Frosken synes det er kjedelig å sitte på utstilling og rømmer. Barna må hjelpe detektiven Trollet med å finne ham. For å gjøre dette, må de løse flere oppgaver, sier Natalia Pasko til Klar Tale. Hun er formidler ved museet.

Dette er tredje året Troldhaugen har påskekrim. Tidligere har arrangementet vært populært, forteller Pasko.

– Vi håper det kommer mange i år også, sier hun.

I fjor påske kom 12.000 på besøk til Norsk Folkemuseum i Oslo. Også i år skjer det mysterier på museet. Hver dag kan barn og voksne være med på å løse Grunnlovsmysteriet.

– I år er det jo grunnlovs-jubileum, så historien er laget rundt det, sier Jon Ilseng. Han er kommunikasjons-rådgiver ved Folkemuseet.

Barna spiller selv rollen som mesterdetektiv Tim. Ved hjelp av en tidsportal reiser de tilbake til 1814. Der skal de jakte på spor og løsninger, forteller Ilseng. Han mener påskekrimmen passer best for barn som har startet på skolen, og oppover.

– For de yngste kommer det an på hvor mye hjelp de får. De har jo med seg foreldrene, sier han.

Men du kan også løse mysterier fra din egen stue. I alle fall hvis du er glad i matte. Jan Tore Eriksen er lærer ved Vormsund ungdomsskole i Akershus. Han har laget en litt annerledes krim denne påsken. 12 episoder av «Jakten på matematikkegget» er lagt ut på nettsamfunnet YouTube.

Krimmen er egentlig laget for å forberede 10.- klassingene til eksamen i matematikk. Flere av elevene hans synes krimmen er skummel.

– Det skjer fæle ting, også noen drap. Slik skal det jo være i en påskekrim, sier Eriksen til avisa Romerikes Blad.

Læreren laget krimmen for elevene.

– Men hele Norge kan være med og forsøke å løse kriminalmysteriet, sier Eriksen.