Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samisk kultur og nordisk natur inspirerte til «Frost 2»

«Frost 2» kommer på samisk, og en samisk gruppe har bidratt til filmen.

Filmen «Frost 2» har premiere på kino 25. desember. Her fortsetter historien om søstrene Elsa og Anna. I denne filmen leter søstrene etter svar. Hvorfor har Elsa iskalde, magiske krefter?

– Vi innså at det var mer historie igjen å fortelle, sier Peter Del Vecho. Han er produsent for filmen.

Den første «Frost» kom i 2013. Den var inspirert av Norge. Det er denne filmen også. Filmskaperne har i tillegg reist til Finland og Island. De har lett etter landskaper som de har lest om i nordiske sagn og nordisk gudelære.

– Vi kom hit og fikk en større forståelse av hvordan historiene ble skapt. Folk så kjempestore steiner midt i skogen. De tenkte at de kunne være kastet dit av troll. Filmen tar publikum inn i den forheksede skogen. Der møter de ulike skogsånder og naturånder, sier Del Vecho.

Samisk kultur har vært en spesiell inspirasjon til «Frost 2», forteller produsenten.

– Samene har en unik måte å se naturen på. Det inspirerte oss, sier Peter Del Vecho.

Derfor skrev Disney under på en helt spesiell avtale. Avtalen er med de tre nordiske presidentene på Sametinget, og Samerådets president.

– Avtalen sier noe om å ha respekt for hverandre. Vi skal også få en versjon av «Frost 2» med samisk språk. Det er stort, sier Aili Keskitalo til NTB. Hun er president for Sametinget i Norge.

En samisk arbeidsgruppe jobbet sammen med Disney for å lage filmen. Samiske representanter reiser også til premieren i Hollywood i USA, får NTB opplyst.

Peter Del Vecho beskriver Norge og Finland som «eventyrland». Det er steder der Anna føler seg hjemme. Elsa liker bedre det mørkere, råere Island.

– Det blir to hovedpersoner. Anna er mennesket. Hun tror på andre. Hun tror på å bli lykkelig for alltid. Elsa er den vi bekymrer oss for. Hun tar på seg for mye. Hun føler et ansvar for å beskytte andre, sier Del Vecho.