Kultur

– Snakk med barna om dataspill

Medietilsynet vil at foreldre skal snakke med barna om dataspill. Uansett hvilket språk de snakker.

Medietilsynet har laget råd til foreldre. Rådene handler om hvordan foreldre kan snakke med barna om dataspill. Nå er rådene oversatt til flere språk.

– Vi vil gjøre det enklere for foreldre å snakke med barna om dataspill på sitt eget morsmål, sier Mari Velsand. Hun er direktør i Medietilsynet.

Rådene er oversatt til arabisk, somali, polsk og tigrinja. Dette er språkene som er mest oversatt i offentlige tolketjenester. Tigrinja er et språk i Eritrea og Etiopia. Fra før er rådene oversatt til engelsk.

– Nesten alle barn spiller dataspill. Derfor er det viktig at foreldre kan snakke med dem om spilling, uansett språk. Foreldre bør snakke åpent med barna sine om dataspill. Dette gjelder også foreldre med andre morsmål enn norsk. Vi håper at våre oversatte råd kan gjøre det enklere for dem, sier Velsand.

Unge sitter mer og mer foran skjermen. Medietilsynet har sjekket hvor mange barn i alderen 9 til 18 som spiller dataspill. 96 prosent av guttene spiller. 63 prosent av jentene spiller dataspill. Det viser undersøkelsen «Barn og medier 2018».

Personer som er født i land utenfor Vesten, har oftere problemer som følge av spilling. Det er sammenlignet med folk som er født i Vesten. Det viser en undersøkelse utført av Universitetet i Bergen i 2015. Dette gjelder for både penge- og dataspill.

Rådene kan du finne på nettsiden snakkomspill.no. Den er laget av Medietilsynet og Lotteritilsynet. Der kan foreldre få hjelp til å tenke igjennom forskjellige ting. Spiller barnet ditt for mye? Hvordan kan dere bli enige om hvor mye barnet får spille? Dette kan du få hjelp til å finne ut. Siden hjelper også med å finne ut når et barn har problemer på grunn av spillingen. Medietilsynet sier at få får problemer på grunn av spillingen.

Men noen blir avhengige. Nå er spill-avhengighet blitt en sykdom, ifølge Verdens helse-organisasjon (WHO). Spill kan også være positivt. Det kan gjøre det gøyere å lære. Det har Klar Tale skrevet om tidligere.

Her er Medietilsynets viktigste råd til foreldre:

*Snakk om spill med barna dine

*Engasjer deg og prøv selv

*Sett grenser

Har du problemer med spilling? Dette er tegnene:

*Du slutter med andre aktiviteter

*Du kutter ut sosialt samvær med venner og familie

*Du skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener

*Du spiller om natten og sover om dagen

*Du prøver å slutte eller spille mindre uten å få det til

*Du krangler med familien om spillingen

*Du får nye, usunne matvaner. Eller du spiser mer eller mindre enn før

Siste utgave

På forsiden nå