Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Verdien av Vy

Tirsdag ble det opprør i Norge. Årsaken var et navn.

Hele Norge hisser seg opp over to bokstaver. Togselskapet NSB og busselskapet Nettbuss skal bli ett. Det nye selskapet heter Vy og får ny farge.

– Navn er ikke bare navn. Navn er fortellinger. Om oss, om vårt og om det som var før oss. Det skrev programleder og språkelsker Linda Eide på Facebook.

Politikere og vanlige folk vitser om det nye navnet. Språkrådet har protestert. Men styret i NSB mener at et navn på to bokstaver er bedre enn et navn med tre bokstaver. Selv om selskapet NSB har eksistert i 136 år.

NSB er eid av staten. Dermed er det litt vårt. Samtidig får utenlandske selskap lov til å kjøre togene på noen strekninger i Norge. Britiske Sørtoget skal gå til Kristiansand. Hvis du skal kjøre tog i framtida og kan velge: Reiser du da med noe nytt? Eller drar du med NSB?

Vi er opptatt av at togene går. Vi vil komme oss sikkert fram, når vi skal.  Det er mye viktigere enn hva selskapet heter. Navnebyttet koster 280 millioner kroner. Pengene burde isteden vært brukt på å få oss passasjerer fram i tide. Ikke på Vy.