1 av 3 nordmenn er ikke svømmedyktige
Sommeren er høytid for drukningsulykker. Mange føler ikke de kan svømme godt nok til å redde seg selv.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
En av tre nordmenn ser ikke på seg selv som svømmedyktige. Det betyr at de ikke kan svømme 200 meter. Disse tallene kommer fra en undersøkelse gjort av statistikkbyrået Norstat, for forsikringsselskapet Frende.
– Det er bra at folk vet de er dårlige til å svømme. Men det må også vises i hvordan vi planlegger aktiviteter i og ved vann. Det sier Tanja Krangnes.
Krandnes er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet (RS). Det er en organisasjon som jobber for sikkerhet rundt vann.
Ikke i mål ennå
Så langt i år har 15 personer dødd i drukningsulykker, ifølge pressemeldingen fra Frende. Det er en stor nedgang fra samme tid i fjor. Da var tallet 41.
- Så langt ser det ut som tallene går ned i år. Men målet må være null. Nå går vi inn i høysesongen for bading og båtliv. Vi vet antallet tragiske drukninger øker da. Det sier Helge Skjerven. Han er rådgivende lege i Frende.
I 2023 ble det innført en nullvisjon. Det betyr at ingen skal dø av drukning.
- Det viktigste nå er å jobbe målrettet mot de som drukner oftest: menn i båt og eldre, legger Krangnes til.
Handler om mer enn å kunne svømme
RS sier det er viktig å ha gode svømmeegenskaper. Det betyr ikke bare at du klarer å svømme i seg selv. Det betyr også at du skal kunne vurdere risiko og ta valg som hindrer ulykker.
- Å være trygg i et varmt basseng er noe helt annet enn å plutselig havne i sjøen, med strøm, bølger og klær på kroppen. Det forklarer Krangnes.
Kaldt vann gjør at musklene anspenner seg og kroppen blir stiv. Det gjør vanskeligere å svømme. Mange som dør i drukningsulykker dør av sjokk før de rekker å drukne. Det forteller NHI.
Derfor er det flere ting som er viktig når du skal ut i båt, bade eller oppholde deg rundt vann.
Her er RS og Frende sine råd for en trygg sommer ved vannet:
Bad aldri alene.
Tenk deg om før du hopper.
Sjekk forholdene: strøm, temperatur og dybde.
Bruk redningsvest. Fest også stroppen mellom beina når du er på båt.
Vær ærlig med deg selv om hva du faktisk klarer.
Hvis du vet at du ikke er trygg i vannet: ta grep! Finn et svømmekurs. Øv deg i trygge omgivelser, sammen med andre.