Norge

– Var så raske som mulig 22. juli

– Politifolkene handlet så raskt som det var mulig 22. juli. Det sier en gruppe som har sjekket politiets arbeid.

RASKE: Olav Sønderland (til høyre) mener at politiet jobbet så raskt som de kunne 22. juli. Han har ledet en gruppe som har sett på politiets arbeid. Til venstre er fungerende politi-direktør Vidar Refvik.
Publisert Sist oppdatert

En gruppe har sett på hvordan politiet jobbet under terror-angrepene 22. juli. Olav Sønderland har ledet gruppa. Flere har kritisert politiet. De mente at politiet brukte for lang tid til Utøya. Gruppa skulle blant annet sjekke om det var mulig gjøre det raskere.

Fredag kom gruppa med en rapport. Der var det ingen kritikk mot politiet. Gruppa mener politifolkene jobbet så raskt de kunne.

– I en særlig intens aksjon er det liten tid til å legge planer og tenke etter. Tiden er knapp. Det vil derfor være urimelig å se på det vi vet nå etterpå, når vi gransker det som ble gjort på stedet, sier Sønderland, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Sønderland ønsket ikke å svare på om det er ting politiet kunne gjort annerledes.

– Jeg vil ikke gå inn på spørsmål som «hvis», «såfremt» og «i fall». Det er ikke vår oppgave, sa Sønderland.

LES MER HER: Tok 28 minutter fra Breivik ringte til han ble tatt

Gruppa sier at ingen politifolk sa nei til å delta. Alle gikk inn så fort de kunne. Da politiet skulle reise ut med båt til Utøya 22. juli, dro de fra ikke fra hovedkaia. De dro fra et sted flere kilometer unna. Flere har vært kritiske til dette. I rapporten står det at politifolkene trodde dette var enklest. De fryktet de ville tape tid på å sette ut båten på et sted de ikke kjente. Det var også mye trafikk.

Sønderland sier at det er mange oppgaver som dukker opp og må løses etter hvert. Det må hele tiden være mulig å endre planer når noe så dramatisk skjer. Gruppa sier at de ikke har sjekket om enkelt-personer har gjort feil. De vil finne ting politiet kan lære av til senere. Sønderland sier at én slik ting, var at båten til politiet ikke taklet så mange personer ombord.

LES MER HER: Første politifolk var tungt bevæpnet

Det var først uklart om det var én eller flere personer som skjøt på Utøya. Flere har ment at det forsinket politiet. Men det er ikke gruppa enig i. De fant ingen slike tegn.

Gruppa skal lage den endelige rapporten i mars. Først skal de gjøre to undersøkelser. De ene er om hvordan politiet jobbet med mediene. Den andre er hva familiene til de døde syntes om kontakten med politiet.

Fredag skrev avisa Bergens Tidende at Nordre Buskerud politi-distrikt har laget en hemmelig rapport. De mener at vanlige politifolk bør få to personlige våpen og mer utstyr. De bør også trenes mye mer enn i dag på farlige situasjoner. Da vil de kunne jobbe nesten som politiets spesielt trente folk.