Norge
Bildet viser en baby som ligger i et teppe. Noen babyer ligger med rumpa først når de skal fødes. Det går greit for de fleste som føder naturlig, og de fleste babyene er friske ved fødsel. Det sier leger i en ny, norsk studie.

– Trygt å føde i seteleie

Noen babyer ligger med rumpa først når de skal fødes. Tre av fire kvinner klarte likevel å føde på naturlig måte.

De fleste barn ligger med hodet ned når de skal fødes. I en norsk studie så de på kvinner som skulle føde babyer som lå med rumpa først. Det kalles seteleie. For en del kvinner ble det bestemt at babyen skulle hentes ut med operasjon, via keisersnitt. 625 av kvinnene ble valgt til å føde naturlig.

Tre av fire kvinner som skulle føde babyen slik, greide det på naturlig måte. En firedel måtte ha keisersnitt der og da fordi det ikke gikk.

LES OGSÅ: Vil føde tidlig for å rekke barnehagefrist

Gjennom flere år har leger på Haukeland universitets-sykehus i Bergen sett på fødsler med seteleie. De har fulgt med på hvordan det gikk med barna.

- Risikoen for at de ikke fikk nok oksygen, var lav. Risikoen var ikke større enn for barn som blir født med hodet ned, sier overlege Jørg Kessler til avisa Aftenposten. Han jobber ved Kvinneklinikken på Haukeland.

- De aller fleste barna var friske ved fødsel.

LES OGSÅ: Kritiserer keisersnitt i smerte

For en firedel endte fødselen med raskt keisersnitt.

– Men også for barn som fødes med hodet først, blir ti prosent tatt med keisersnitt. I tillegg blir ti prosent født ved hjelp av sugekopp eller tang. Det er instrumenter vi ikke kan bruke ved setefødsel, sier han.

LES MER HER: Redde kvinner føder langsommere

I flere land planlegger de som regel keisersnitt når barnet ligger med rumpa først. Men det kan også skape problemer, sier legen.

- For kvinner som har tatt keisersnitt kan det bli problemer ved neste fødsel. Det er fare for at arret i livmoren sprekker. I tillegg er det mer risiko for at kvinnen blør, at morkaken er grodd fast og at barn plutselig dør i mors liv, sier Kessler.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå