Norge
<strong>KYLLING:</strong>En forsker vil merke kylling. Det er fordi mange kyllinger har bakterier som tåler medisin-typen antibiotika.

Forsker vil merke kylling

Mange norske kyllinger har bakterier som tåler medisinen antibiotika. Slike kyllinger bør merkes med en helse-advarsel. Det mener en ekspert.

Mange norske kyllinger er smittet med bakterier. Disse bakteriene tåler medisin-typen antibiotika. Slik medisin kan være penicillin. Penicillin brukes for å gjøre folk friske fra blant annet infeksjoner.

32 prosent av alle kyllinger som selges, var smittet med bakterien ESBL. Det var i 2012. ESBL er en bakterie som kan gjøre at folk ikke får nytte av penicillin. Det skriver avisa Nationen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Marianne Sunde forsker på bakterier som tåler antibiotika. Hun vil at kjøttet fra slike kyllinger merkes med en helse-advarsel.

– Vi vet ikke sikkert hva slikt kjøtt kan gjøre med mennesker. Vi vet ikke om kjøttet kan føre til at mennesker ikke får nytte av antibiotika, sier Sunde til Nationen. Hun og flere andre forskere frykter at antibiotika ikke vil virke hvis folk blir syke. Det kan skje fordi bakteriene ikke drepes av antibiotika.

Dermed kan folk dø av sykdommer som antibiotika i dag hjelper mot.

– Myndighetene må vurdere om det bør stå en advarsel på kyllingpakkene. Der bør det stå at det er et produkt med risiko. Og at folk bør være veldig renslige når de lager middag med slikt kjøtt, sier Sunde.

Mer fra Norge

På forsiden nå