Norge

Supermåne midt i november

Mandag kan du se en større og lysere måne på himmelen. Hvis den ikke gjemmer seg bak skyene.

Mandag kan det være lurt å se opp mot himmelen. Månen er uvanlig nærme jorda. I tilegg er det fullmåne. Dermed vil månen være både større og lysere enn vanlig. Dette kalles supermåne.

– Hver 13. måned kommer det en ny supermåne. Den som kommer nå er enda litt større og enda litt sterkere enn den som var i fjor, sier Birger Andresen til nettstedet nrk.no. Andersen er leder i Trondheim Astronomiske Forening.

En supermåne kan være opptil 14 prosent større enn en vanlig fullmåne. Den kan også være 30 prosent lysere.

Hvis været er bra, vil månen være synlig over hele Norge.

Dessverre kan skyer ødelegge for mange. Det blir grå skyer over store deler av Østlandet. Det sier Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo.

– Jeg tror det blir vanskelig å se den. Det er nok mer sannsynlig å få sett den tirsdag. Da vil det være litt klarvær. Jeg tror nok den er ganske stor og fin da også, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Skyer kan også ødelegge i nord.

– Det er nok liten sjanse for å se den når sola går ned mandag i Nord-Norge. Det kan kanskje bli mulig å skimte supermånen over Finnmark. Ser du den i Nord-Norge, er du heldig, sier Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Det varierer hvor lang avstand det er mellom jorden og månen. Nå er den på sitt nærmeste. Samtidig er det fullmåne. Det skjer ikke ofte. Sist var i 1948, melder magasinet National Geographic.

Det er lenge til neste gang dette skjer. Neste sjanse blir 25. november i 2034, sier den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA.

Mer fra Norge

På forsiden nå