Norge
Bildet viser to ulver.

To av tre flokker med ulv får leve

Jegere får bare skyte én flokk med ulv, sier regjeringen. Det er imot rådene fra eksperter.

Stortinget har bestemt hvor mange ulver Norge skal ha. Det skal være mellom fire og seks kull. Det er 10,5 ulvekull i Norge. Det viser forrige telling fra i fjor. Åtte av dem er helt norske.

LES OGSÅ: Vi har ulv i massevis

Nemndene for rovvilt sier at jegerne må få skyte tre flokker med ulv. Det sier regjeringen nei til, ifølge flere medier.

Regjeringen sier at bare én flokk skal skytes. Dette gjelder i ulvesonen på Østlandet.

– Vi skal ha både rovvilt og beitedyr i Norge, sier Ola Elvestuen. Han er klima- og miljøminister og fra partiet Venstre.

Det har vært mye bråk rundt ulven i Norge. Bønder frykter for sauer og husdyr. Noen får stadig vekk besøk av det ville dyret. Andre vil beskytte ulven. De krever at den får leve.

– Jegere står klare. De er både i Østfold og Hedmark. De er usikre på hva regjeringen bestemmer seg for, sier Marit Arnstad til nyhetsbyrået NTB. Hun er fra Senterpartiet (Sp).

Hun fryktet at regjeringen bare ville skyte én flokk.

Nemndene for rovvilt passer på rovdyrene. De sørger for at Stortingets bestemmelse følges. De foreslår å skyte 43 ulver i løpet av jakta. Tre flokker er blant disse.

Flere klaget på rådene, ifølge NTB.

– Dette er en vanskelig sak, skrev Atle Hamar i et innlegg i avisa Nationen. Han er fra Venstre. Norge skal følge flere lover om rovvilt. Samtidig er det Stortinget som bestemmer.

Partiene i regjeringen er også uenige om ulv. Ulvejakta har blitt en del av en forhandling, mener Arnstad.

Blir det bråk og protester?

– Uenighet kan det bli uansett, mener hun.

NOAH misliker at regjeringen vil skyte ulv. Organisasjonen kjemper for dyrs rettigheter.

– Norge tar ikke vern av truede dyr på alvor. Det viser myndighetene hvis de lar jegere skyte en flokk, skriver Siri Martinsen i en e-post til NTB. Hun leder NOAH.

SE VIDEO: Møtte ulven på tur i Oslo

Mer fra Norge

På forsiden nå