Norge

Legg fra deg mobilen - eller få prikker i førerkortet

Reglene endres fra 1. januar.

Holder du fortsatt mobiltelefonen i hånda i bilen? Fra 1. januar får du hardere straff for det. Da kommer en ny regel. Den sier at føreren skal få to prikker i førerkortet.

Det er allerede forbudt å snakke i mobilen mens du kjører. Det kan gi 1.700 kroner i bot. I 2013 ble det også forbudt å taste på mobilen mens du kjører. Du får bare lov til å starte og avslutte en samtale. Da må mobilen være i en holder eller styres med knapper på rattet.

Men få bryr seg om reglene.

– Dette er et tiltak for å endre på det, forklarer regjeringen i en melding.

Nå får førere to prikker i førerkortet dersom de holder mobil i bilen. Får du åtte prikker eller mer på tre år? Da har du forbud mot å kjøre i seks måneder.

Noen får dobbelt med prikker. Det er dem som har førerkoret på prøve. Du har førerkortet ditt på prøve de første to årene.

Samferdsels-departe­men­tet sier at det kan bli flere endringer. Kanskje blir det enda flere prikker. Kanskje blir boten høyere. Det kan skje hvis nødvendig.

– Lesing, teksting og fikling med mobilen bak rattet medfører stor fare. Nå strammer regjeringen inn regelverket. Det er vi i Høyre glade for, sier Helge Orten til nyhetsbyrået NTB. Han leder transport- og kommunikasjons-komiteen på Stortinget.

Alle land i Europa har nå forbud mot å holde mobil mens du kjører. Sverige var siste land som fikk forbudet. Det skjedde i 2018, skriver motor.no.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå