Norge

Slik vil regjeringen endre skolen

Elevene skal mestre mer og lære mer, mener statsråd Jan Tore Sanner. Regjeringen vil bruke mer penger på de som trenger det mest.

– For mange får hjelp altfor sent. Annenhver elev som trenger spesial-undervisning får det av ufaglærte. En av tre elever blir tatt ut av klasserommet for å få slik undervising. Det kan ikke fortsette, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han er kunnskaps- og integreringsminister.

Sanner mener at det spesialpedagogiske tilbudet til barn og unge er for dårlig. Regjeringen vil gjøre noe med dette. Sanner varsler en egen stortingsmelding til høsten. Den skal handle om tidlig innsats og inkluderende fellesskap.

Sanner sier at de skal starte med et eget pilotprosjekt. Det skal gi bedre innsats tidlig i skolen. Regjeringen gir 15 millioner kroner til prosjektet. Prosjektet skal gi kunnskap om hvordan barn kan få bedre opplæring, opplæring som passer til dem. Samtidig skal barna får raskere hjelp.

Også elever med minoritets-bakgrunn skal få mer støtte. Klar Tale har tidligere skrevet om negativ sosial kontroll. Det er allerede gjort mye for å hjelpe mot dette. Blant annet har skoler fått egne minoritets-rådgivere. Nå vil det komme enda flere.

Nå er det 38 minoritets-rådgivere på norske skoler. De skal bli til 51, ifølge myndighetene. Målet med ordningen er at alle skal kunne leve et fritt liv.

– Vi øker innsatsen mot negativ sosial kontroll. Det gjør vi ved å få på plass flere minoritets-rådgivere der barn og unge trenger det, sier Sanner.

Statsråden mener at det er viktig å få hjelp på et tidlig tidspunkt.

– Det kan hindre at konflikter i familier blir større, og at unge blir etterlatt i utlandet mot sin vilje, sier han.

Regjeringen vil også lage et team som kan jobbe flere steder. De kan rykke inn på forskjellige skoler. Denne gruppa kan gi råd til elever på skoler som ikke har minoritets-rådgivere.

Det skal også brukes penger på mer digitale læremidler. Regjeringen vil bruke 74 millioner kroner til dette. Det er knyttet opp til de nye læreplanene, som kommer høsten 2020.

– Vi har målene om at elevene skal lære mer og bedre. Da må skolen ha læremidler som er tilpasset de nye læreplanene, mener Sanner.

I tillegg skal det lages to viten-sentere til. De blir lagt til Ålesund og Mo i Rana. Hensikten er å øke interessen for realfag som matte, fysikk og kjemi blant skoleelver.

Dessuten vil den tysk-norske skolen få mer penger. De får stadig flere elever. På Svalbard får den nye folkehøgskolen mer i pengestøtte.

Endringene skjer som følge av revidert statsbudsjett. Du kan lese mer om det her.

Siste utgave

På forsiden nå