Norge

Skal sjekke sykdom fra drikkevann

Hvor mange blir syke av drikkevannet i Norge? Det skal en ny studie finne ut.

Folkehelse-instituttet (FHI) skal finne ut hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge. De skal gjennomføre en ny studie.

– Vi tror det er mange små utbrudd som ikke oppdages. Vi tror det er spredte tilfeller av diaré som skyldes drikkevannet. Og som vi ikke fanger opp, sier Camilla Svendsen til kanalen NRK. Hun er forsker ved Folkehelse-instituttet.

8.700 nordmenn skal delta i studien. Den skal være ferdig til neste år.

Studien er en spørreundersøkelse. Den skal gjøres over hele landet. Forskerne skal sjekke saker der folk sier de har diaré eller oppkast. De skal også se på bruk av drikkevann. Alt dette skal sjekkes i en periode på 12 måneder, ifølge FHI.

En lignende studie har blitt gjort i Sverige. Der så de på hvor mange som blir syke av drikkevannet i én kommune, ifølge Svendsen. Hver person ble i gjennomsnitt syk hvert førtiende år.

– Vi vet ikke om disse resultatene passer for Norge. Men vi kan regne ut hva resultatet blir i Norge med tallene fra den svenske undersøkelsen. Da vil vi få at det er 125.000 personer som blir syke av drikkevannet hvert år, sier forskeren.

Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy i Hordaland. Der ble det funnet bakterien Campylobacter i drikkevannet. Den kan gi infeksjon i mage og tarm. Også bakterien E.coli ble funnet i vannet. 49 voksne og 15 barn har vært innlagt på sykehus som følge av utbruddet.

Mer fra Norge

På forsiden nå