Norge

– Myndighetene hindret syk gutt i å komme hjem

En syk gutt i Syria kunne blitt sendt hjem til Norge. Norske myndigheter stoppet det, ifølge advokat.

En fire år gammel gutt er syk. Han skal ha sykdommen cystisk fibrose. Nå er han i Syria, men han kunne blitt sendt hjem til Norge.

Utenriksdepartementet (UD) i Norge stoppet reisen. Det sier advokat Nils Christian Nordhus til avisa VG. Han er advokaten til guttens mor.

Nordhus ville få gutten, hans søster og moren tilbake til Norge. Han var kommet langt i arbeidet, sier han.

Reisen krevde papirer fra norske myndigheter. UD sa nei til å gi papirene, ifølge advokaten. De skal ha sagt at de da ville hjulpet kvinnen. Hun kunne sluppet unna mulig straff der hun er.

Familien er i leiren Al-Hol. Folk i leiren bodde i områdene til terrorgruppa IS. Noen av dem er fra Norge. Folk som overlevde i IS sine områder, risikerer straff. De mistenkes for å støtte terrorister.

– Vi tror vi kunne fått til en retur med hjelp fra UD, sier Nordhus til avisa.

Regjeringen jobber med denne saken. Det sa UD onsdag kveld.

– Vi kan ikke si noe mer, sier Audun Halvorsen. Han er statssekretær i UD.

Norske medier har tidligere fortalt om den syke fireåringen. Han kan bli sendt til Norge uten moren. Barnet kan være i livsfare, sa en professor. Det meldte kanalen NRK.

– Kurdiske myndigheter kan si ja til å skille mor og barn, sier Abdulkarim Omar. Han snakker for kurderne i Syria.

Den norske gutten har bodd leiren siden mars. Norsk politi etterforsker moren. Hun er mistenkt for å ha vært med i en terrorgruppe. Kvinnen mener hun ikke har gjort noe straffbart.

Siste utgave

På forsiden nå